Home » Избрано

Биволъ: В САЩ е заведен иск срещу Пеевски, Минев, Мутафчиев и БНБ за кражба на $ 65 млн.

2019.02.08 2 коментара
Spread the love

На 27 ноември 2018 г. в Окръжния съд в щата Ню Йорк е заведен иск от фирмите Рудерсдал, Ол Сийз Пропърти 2, Асет Мениджмънт и адв. Захари Томов срещу няколко физически и юридически лица, които ищците обвиняват в кражбата на 65 милиона долара от сметка на КТБ – пише сайтът Биволъ. Сред тях са банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, мажоритарни акционери в ПИБ, депутатът Делян Пеевски, квесторът на КТБ Станислав Лютов, БНБ, ВТБ и няколко фирми, свързвани с Пеевски.

Исковата молба, внесена от адвоката на ищците Силвия Ролински, е изключително подробна и се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), който преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. Законът предвижда изключително строги наказания и по него са осъдени голяма част от мафиотските “семейства” в САЩ. Счита се, че RICO е един от най-ефективните инструменти за борба с организираната престъпност.

Според системата PacerMonitor делото се гледа от съдия Анализа Торес, която на 4 декември 2018 г. е издала призовки до ответниците. Първоначално делото е насрочено през януари, но по молба на адвокат Ролински, която трябва да връчи призовките на ответниците в чужбина, то е отложено за 14 март 2019 г.

Целият материал на БиволъТУК.

.

2 коментара »

 • Mariana said:

  “Управлението за антитерористична дейност и финансово разузнаване на САЩ (Office of Terrorism and Financial Intelligence, TFI), което е част от финансовото министерство, започнало действия по събиране на информация за пране на пари в особено големи размери, свързано с български политици и бизнесмени. Имената им са замесени в действия, някои от които попадат под ударите на закона РИКО. Този закон е приет в САЩ през 70-те години за осъществуване на борбата срещу организираната престъпност, мафията и големи финансови далавери. Един от вдъхновителите на този закон е легендарния шеф на ФБР Джон Едгар Хувър.
  В случая американските служби смятат, че са засегнати финансовите интереси на САЩ. Разследването освен в щатите, се провежда и в други страни. ОАЕ е една от тях. Ръководството на операцията се осъществява от Управлението по финансови престъпления и финансиране на тероризма (Office of Terrorist Financing and Financial Crimes). Проверяват се различни фирми, между които и Andalus Al-Sharq General Trading LLC. Според запознати тя е стратегическият партньор за износ на цигари от България към Близкия и Среден Изток. Andalus представлява Bulgartabac (BT) в над 50% от износа за този регион. Само за Емирствата процентът на български цигари скача на рекордните 72% от цялата продукция. Замесено е и името на Салам Кадер Фарадж, свързван многократно с бизнеса на „Булгартабак“ и Делян Пеевски.
  САЩ и ОАЕ са изумени, че тези фактически обстоятелства досега не са разследвани от българските служби.”

  https://frognews.bg/novini/razkrita-supertainata-poseshtenieto-tsatsarov-marinov-dubai.html?fbclid=IwAR1_MGMPtAW388s1feGEMMB68ysrvuamn62Y1R1gqT4LzPddQCICWUwHBc8

 • Ivan Mitev said:

  Все още общественото внимание е за последиците при ситуацията с КТБ АД, а пренебрегва съществената причина – местната проява на разпространена в света грешка за допускани щети от дейността на централната банка.
  При наличие на държавната грешка се запазват условията за възпроизвеждане на сходна с „КТБ“ АД ситуацията с друга банка.
  Сполучливият подход за спасение на кредитори на банки от щети е с прекратени щети от дейността на централната банка.
  Сега най-важен е отговорът на въпроса, защо централната банка прилага грешен начин за работа?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.