Home » Избрано

Майкъл Арам създаде Ноев ковчег в памет на Арменския геноцид

2019.02.24 Няма коментари
Spread the love

ТОЙ ПРОДАВА РАБОТАТА СИ В НАД 600 ЛОКАЦИИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ, ОТВАРЯ ПЪРВИЯ СИ БУТИК В МАНХАТЪН ПРЕЗ 2017 Г.

Из материал на в. „Парекордззагани Цайн“

Майкъл Арам е роден в Америка художник, който работи предимно с метал. Моделите му, вариращи от прибори за хранене до мебели, са изцяло ръчно изработени по вековни традиционни техники. Качеството на ръчно изработените произведения му позволява да намери своето място в сферите на финото и декоративно изкуство.

Роден през 1963 г. в щата Провидънс, Род Айлънд, САЩ, Майкъл Арам е най-известен в света и на арменската общност като творчески художник, който възприема една проста идея – работа с традиционните индийски техники за металообработване, в които той се влюбва още като младеж, превръщайки я в марка и начин на живот с ясен стил, който черпи също и от своите арменски корени.

Внукът на оцелелите от арменски геноцид от Арабгир и Харперт (днешен Елазиг в Турция), Майкъл Арам Волохожян е известен дизайнер. Израснал е в сплотено арменско семейство в Скарсдейл, Ню Йорк. След като завършва гимназия, където вече са очевидни творческите му и художествените умения, той получава диплома по история на изкуството от колежа „Бейтс“. Учи изобразителното изкуство във Флоренция, Италия. Връщайки се обратно в Ню Йорк, той посещава Нюйоркската лига за студенти по изкуства, преди да приеме работа, проектирайки книги и плакати в редакционния отдел на Музея на изкуствата „Метрополитън“. Стартира първата си колекция от метални изделия през 1989 г. след пътуване до Индия, където започва да работи с местни занаятчии. Арам проектира домашно обзавеждане, прибори за хранене и бижута, които отразяват естествения свят. Използва над 200 занаятчии в своята работилница в Делхи, Индия.В момента той продава работата си в над 600 локации по цял свят, а първия си бутиков магазин отваря в Манхатън през 2007 година.

Майкъл Арам е активен в арменската общност в Ню Йорк, където е член на Управителния съвет и поддръжник на фонда “Децата на Армения” (COAF), Центъра за творчески технологии TUMO на AGBU и други организации. В момента живее в Ню Йорк със своя партньор Арет Тикирян и двете им деца близнаци – Тадеус и Анабел.

През 2015 г. Майкъл Арам е избран от Източната епархия на Арменската църква на Америка да създаде скулптура в памет на 100-годишнината от Арменския геноцид. Той е открит на церемония на 6 октомври 2015 г. в арменската катедрала „Св. Вартан“ в Ню Йорк.

Майкъл Арам работи с историци, за да определи картата на арменските територии, преди народът да бъде изкоренен и изгонен: Полирана вертикална форма ни препраща към хачкарите, каменните кръстове, характерни за средновековното християнско арменско изкуство. С високата структура, изградена от полирана неръждаема стомана, художникът представя голяма пукнатина във формата на историческата карта. След това накланя картата настрани и извайва тъмни бронзови птици, които бягат през пролуката.

„Птиците представляват различните форми на миграция. Миграцията на арменците по целия свят, миграцията на душите, както и миграцията на духа. Някои от птиците мълчат, някои пищят, други са шокирани и изгубени – казва художникът. – Много арменци, които успяха да оцелеят, бяха отделени от семействата си. Това промени страната завинаги, а милиони загубиха живота си”.

НОЕВИЯТ КОВЧЕГ – ПОДАРЪК ЗА ПАПА ФРАНЦИСК

През 2016 г. арменското правителство кани Арам да създаде скулптура за папа Франциск от името на арменския народ. Арам избира да създаде Ноевия ковчег, заради значението му за народа на Армения.

„Лозата е символична като първото нещо, което Ной засади, когато слезе от планината Арарат в историческа Армения. В основата е планината Арарат, изработена от вулканичния камък туф, а гълъбът с маслинено клонче е първият знак за живот. Буквата “!”(е) на корпуса представлява Бог, тъй като звукът, който създава, е този на дишането, и това е думата за “е” на арменски език.”

Скулптурата е подарена на папа Франциск на 26 юни и е постоянно изложена във Ватикана. Като символ на ново начало, децата-бежанци от Сирия и Близкия изток са изсипвали вода и почва от родните си страни в Ковчега по време на церемонията.

„Представих Арарат и Ковчега в работата си, като универсален символ на живота и обновлението, разказвам история, която има дълбок смисъл в различни култури и световни религии – казва Арам. – Когато направих парчето, си мислех за децата, които папата щеше да срещне, и как по някакъв начин парчето ще бъде символ на тяхното спасение и живот в нова земя.”

.

Повече по темата – в бр. 224 на в. „Парекордззагани Цайн“.

Източник: Gantegh.agbubulgaria.org

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.