Home » Избрано

Посланик на САЩ е заплашил немски фирми със санкции заради «Северен поток»

2019.01.13 Няма коментари

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел е изпратил писма до германски компании, в които предупреждава за възможността да им бъдат наложени санкции от Вашингтон, заради подкрепата за изграждането на газопровода „Северен поток 2“. Текстът на съобщението в неделя бе публикуван от вестник Bild am Sonntag, предава “Фокус”. „Подчертаваме, че ако компаниите, които подкрепят руския енергиен сектор, участват в каквито и да е [релевантни проекти], това може да доведе до санкции“, пише Гренел.

Според него, “ако европейските доставки на газ през Украйна станат излишни поради пускането на “Северен поток 2 ” и” Турски поток “, Киев ще загуби значението си в областта на политиката за сигурност, което ще увеличи риска от интервенция на Русия.” Според Гренел “фирми, подкрепящи двата проекта, подкопават сигурността на Украйна и Европа”. Неделното издание информира, че писмата, съгласувани с американските власти, са изпратени до много германски компании, които от своя страна ги приемат за изнудване. “Писмата не трябва да се възприемат като заплаха, а като ясен израз на политическата позиция на САЩ”, заяви представител на американското посолство във връзка с тази публикация.

Източник: Актуално.ком

Още по темата:

В същото време сп. “Шпигел” пише за посланика: “В Германия Ричард Гренъл е в изолация. Той се избягва от германския управляващ елит.”
Това поведение на германските политици се дължи на опитите му да повлияе на вътрешните работи на Германия. Подчертава се, че дори канцлерът на страната, Ангела Меркел, “го държи на разстояние.”
Освен това много германски политици и бизнесмени смятат, че Гренъл знае малко за Европа и Федерална република Германия.

И един коментар от Русия:

Евгени Шмал, отговорен за строителството на газопроводи в миналото и сега председател на Нефтогазовите индустриалисти в Русия: „Аз съм построил всички тези газопроводи, много хиляди километри, и си залагам главата, че при всякакви условия, тръбопровод не струва повече от 2 000 000 долара на километър, разбира се, ако не се смята корупционната част”.

Ще припомним, че цялата дължина на несъстоялия се газопровод “Южен поток” бе приблизително 2,4 хил. километра, от които 900 километра по дъното на Черно море, като през нашата територия щяха да минават 540 километра линейна част, 366 километра лупинги и построени допълнително три компресорни станции. Обявената цена за нашия участък първоначално бе 3,5 милиарда, а по-късно Разходите за строежа на газопровода “Южен поток” се повишават с 47%, до 23,5 млрд. евро, съобщи Интерфакс, като цитира изказване на първия зам.-директор на “Газпром” Александър Иванников на енергиен форум в Санкт Петербург. Така, ориентировъчната цена на българската тръба, от 3,5 милиарда евро се покачи до 5,2 милиарда.

А в строителния консорциум за България бяха включени руската фирма “Стройтрансгаз” и пет български компании, като най-видната компания сред българските подизпълнители бе “Промишлено строителство холдинг” (собственост на “Водстрой 98”), свързвана с Делян Пеевски. Подизпълнителите трябваше да поемат между 20 и 30% от поръчката. Годишните ползи за България от транзите се оценяваха към 150 млн. годишно.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.