Home » Авторски страници

“Наръчник на бунтаря” – новите дялове от математиката

2019.01.07 Няма коментари
Spread the love

“НАРЪЧНИК НА БУНТАРЯ” e, по думите на своята авторка МАРИЕЛА СТАНЧЕВА, научно-популярна книга за новите дялове от математиката – графи, криптография, фрактали и fuzzy logic (многозначна логика). Идеята на книгата е да се направи връзка между сегашното съдържание на учебниците по математика и онова от нея, което се използва в съвременния бизнес – криптовалути, генериране на виртуални светове, анализ на данни и др. Книгата е издадена от издателство “Сиела” през 2018 г.

ОЩЕ ЗА КНИГАТА ОТ НЕЙНАТА АВТОРКА

Тази книга е нещо като събрани разкази за бунтари – Умните хора рядко са примерни ученици. Причината за това е много проста. Те искат да видят какво ще стане, ако нарушат някое и друго правило.

Тази книга е нещо като събрани криминални случаи – Тя разкрива някои от дълбоко пазените тайни на математиката.

Тази книга е нещо като наръчник за технологично предприемачество – Изглежда авторите на учебници си мислят, че ти винаги ще си ученик. Аз от своя страна предполагам, че всъщност през по-голямата част от живота си няма да си ученик.

Тази книга е нещо като Холивудски сценарий – Истинското шоу в науката идва като в холивудски филм – със задаването на шокиращ въпрос. И с неговия отговор.

Тази книга не е учебник по математика – Всеизвестна истина е (макар да липсва официална статистика по въпроса), че книгата, разплакала най-много хора, не е някой велик любовен роман. Това е учебникът по математика.

Тази книга не е сборник със задачи по математика. В нея наистина се споменават няколко задачи и донякъде се скицират техните решения. В часовете по математика се решават задачи, нали така. Тогава ако искаш да провалиш час по математика, ти трябва подходяща задача. Както се казва в поговорката – клин, клин избива.

Повече за книгата и нейната авторка може да се прочете ТУК.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.