Home » българи зад граница, Избрано

В Скопие бе отдадена почит на героинята Мара Бунева

2019.01.15 Няма коментари

Зоранчо Маринков, ГЛАС ПРЕС

На 13 януари в Скопие за поредна година се проведе панихида и паметно шествие в чест на революционерката от ВМРО – Мара Бунева. На събитието присъстваха над 500 българи от Македония, България и Сърбия, а също и наши сънародници, които пристигнаха от САЩ.

Meжду многобройните гости от България бяха и представители на партията ВМРО-БНД, водени от евродепутата и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки и депутатите от българския парламент от групата на Патриотите – Атанас Стоянов, Красимир Богданов и Йордан Йорданов.

Имаше и представители на няколко патриотични организации на българи от разни държави, като „Братство-Хайдути“ със седище в Чикаго и клонове в България и Македония, след това сдружението за Македоно-Българско приятелство от Скопие, „Български национален съюз“ и „Бял фронт“ от България и др.

Панихидата в църквата „Свети Димитър“ в Скопие тази година беше организарана от Сдружението за Македоно-Българско приятелство от Скопие. Възпоменателна служба за героината в църквата беше извършена от свещеник на Македонската православна църква – Охридска Архиепископия.

След това почитателите на личността и делото на великата македонска българка – Мара Бунева тръгнаха в паметно шествие от църквата „Св. Димитър“, през Каменния мост в Скопие, до лобното й място на кея на Вардар, където сега се намира паметна плоча на героината. Пред плочата на Мара Бунева гражданите положиха свежи цветя и се поклониха пред светлата памет на мъченицата за свободата на Македония и македонските българи.

Изказвания пред присъстващите хора проведоха няколко представители на оргазанициите на българите, а реч проведе и евродепутатът Ангел Джамбазки. Той каза, че трябва да помним делото на Бунева, да се поучим от него и да продължаваме да държим знамето високо. Нека знаем какво бяха заветите на предците във ВМРО и нека ги изпълняваме – добави Джамбазки.

В края на събитието, всички присъстващи получиха патриотични календари, изработени от сдружението „Братство-Хайдути“.

Тази година на събитието, в сравнение с миналите години, присъстваха много повече хора, а радва и фактът, че присъстваха много млади хора от Македония и България. Това е ясен знак, че героинята Мара Бунева никога няма да бъде забравена.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.