Home » Авторски страници, Е-Списание

Кое е най-значимото българско събитие в САЩ за 2018 година?

2019.01.03 Няма коментари

В началото на новата година Ви напомняме, че може да давате предложения и да гласувате в традиционния конкурс “Българско събитие на годината в САЩ”.

Конкурсът се организира ежегодно от 2010 година от интернет портала Eurochicago.com, като началото бе поставено със съдействието на посолството ни във Вашингтон и консулствата ни в САЩ, както и с медийното партньорство на БТА и на почти всички големи български медии.

BG event in USA 2011Идеята за конкурса: Чрез широко отразяване на събитията и успехите с българско участие в САЩ, те да добият популярност и да привлекат в по-значима степен вниманието на нашата общност в Америка и по света.

Девизът: “Да отбележим всички добро, което се случва в Америка, с българско участие!”

Присъединяването Ви към конкурса може да стане по няколко от долуизброените начини:

1) Като участник в първия етап на конкурса – след края на всяка текуща година, до началото на месец февруари (в случая до 4 февруари 2019 г.), с Ваша помощ ще направим възможно най-пълен списък на събитията в САЩ с българско участие. Изпращайте събитията, които според Вас трябва да бъдат включени в конкурса, на редакционния ни имейл (вж. тук) или, още по-добре, пишете и съобщете за събитието на следния Фейсбук адрес:
https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-Events-in-US/1447733912137122

2) Във втория заключителен етап на конкурса компетентно жури ще определи Събитието на 2018-та година. Ако смятате, че може да ни помогнете, ни пишете.

Чрез явно гласуване журито ще избере “Българското събитие на годината в САЩ”.  А жребият ще определи кои от участниците в първия етап на конкурса ще получат награди, заради своите разкази и съобщения за събитията в САЩ.  Жребият се тегли сред всички изпратили ни събития, независимо дали тяхното предложение е избрано за събитие на годината. Наградата зависи от спонсорите, но обикновено е лаптоп и/или друга електроника. По традиция жребият и обявяването на “Българско събитие на годината – 2018” се извършва на честването на Националния празник 3-ти март и издигането на българското знаме на площада пред кметството на Чикаго.

3) Каним спонсори на конкурса – ако Ви харесва идеята, може да ни пишете и да се присъедините към списъка на нашите спонсори.

4) Очакваме нови медийни партньори – ще Ви включим в нашия списък с партньори, след като ни изпратите линк към публикация за конкурса във Вашето издание.

През годините досега най-много читателски гласове са събрали следните събития:

2009 – Избирането на родената в София Лаура Чуканов (Laura Chukanov – Miss Utah 2009) за трета подгласничка на финала на най-престижния конкурс за красота “Мис САЩ”, спечелвайки симпатиите на зрителите, които я избраха на първо място в гласуването по интернет.

2010 – Дипломирането на първи випуск осмокласници от училище “Джон Атанасов” (“John Atanassov”) в Чикаго. За първи път в САЩ ученици преминаха целия осемгодишен български курс на обучение.

2011 – Изпратените от читателите имейли определиха като най-значително българско събитие Първи форум на българските училища в САЩ и подкрепящите ги организации (The Forum of Bulgarian schools in the US). А в анкетата на сайта Eurochicago.com най-много бяха гласовете за концертите на Теодосий Спасов и неговия Theodosii Spassov North America Tour ’2011. При това 59 души от тях гласуваха в последните няколко часа преди приключване на анкетата. Това бе причината Еврочикаго и Посолството ни в САЩ да издадат две грамоти – едната за събитие на годината, а другата за зрителския вот.

2012 – Най-голям медиен отзвук получи първият по рода си конкурс “Мис Българка в САЩ (Miss BULGARIA in USA)”, проведен през месец май в Чикаго.

2013 – Напълно единодушно за събитие на годината бе определено преименуването на кръстовището пред Българското посолство във Вашингтон на името на Димитър Пешев (“Dimitar Peshev Plaza”)

2014 За събитие в САЩ за 2014-та бе обявен Фолклорният фестивал „Верея в Чикаго – вижте видео от събитието. На второ място остана първото издание на книгата „Chicago – българският град“.

2015 – Юбилейният 50-ти пролетен фестивал за музика и танци „Балкански игре“ бе обявен за най-значителното и в случая дори историческо събитие, поради кръглата годишнина. Негови организатори са българката Галя и китаецът Джон. (По традиция, най-значителното българско събитие за годината обявяваме на Националния празник 3-ти март при вдигане на българското знаме на площада пред кметсвото на Чикаго – вж. тук).

2016 – “Черга пъстроцветна” – сборникът с разкази и стихове на 66 български автори от няколко континента бе признат за уникално българско културно събитие в САЩ, поради  начина на събиране на произведенията и средства за сборника, както и за безплатното му разпространение. Така бе поставена и първата стъпка в начинанието за безплатна виртуална книжарница на страниците на Еврочикаго, където все повече автори подаряват свои произведения на българите по света (вж. линк).

2017 – Мaщaбния пpoeĸт нa “Бyлcaтĸoм” зa изcтpeлвaнe нa пъpвия бългapcĸи тeлeĸoмyниĸaциoнeн caтeлит (вж. линк), ĸoйтo нapeди cтpaнaтa ни дo 11-тe eвpoпeйcĸи дъpжaви c пpиcъcтвиe в кocмoca. След 23 юни 2017 г., България се превърна в единствената страна в Югоизточна Европа със свой частен сателит. “Bulgariasat-1” е и едва вторият за цяла Европа, чието изстрелване е осъществено изцяло от частен инвеститор. Той беше изстрелян от космическия център “Кенеди” във Флорида с ракетата за многократна употреба Falcon 9 на компанията на Илън Мъск SpaceX.

 

Очакваме предложенията Ви за 2018 година на редакционния ни имейл или на страничката ни във Фейсбук. Нека заедно да отбележим всички добро, което се случва в Америка с българско участие!

Харесайте страничката ни във Фейсбук и я разпространете – в нея ежедневно може да съобщавате за различни български събития, които се случват на територията на САЩ.

Bulgarian Events in US/ Български събития в САЩ .

BG Event of the Year in the US

BG Event of the Year in the US / Български събития в САЩ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.