Home » Авторски страници, българи зад граница

Сръбски митничари спряха коледни подаръци за босилеградските деца

2018.12.20 2 коментара
Spread the love

Сръбските митнически власти на ГПП „Олтоманци – Рибарци“ днес върнаха микробус на Столична община със 180 коледни пакетчета за деца и календари на КИЦ „Босилеград“. Коледните пакетчета бяха подсигурени от Дирекция „Култура“ към Столична община и предназначени за подаръци за децата от основното училище и предучилищните заведения на коледното тържество, което организираха Дирекция „Култура“ към Столична община и КИЦ „Босилеград“.

КИЦ „Босилеград“ изразява възмущение от нечовешката постъпка на сръбските власти и смята, че тази поредна гавра, първо, е израз на шовинистичната омраза на честването на българска Коледа по българският календар в Босилеград, и второ, част от специалната война, която община Босилеград и другите сръбски държавни институции водят срещу КИЦ „Босилеград“.

Само краен национал-шовинизъм и патологична омраза срещу всичко българско може да си позволи такава брутална демонстрация на своеволие и лишаване на малки дечица от радостта от посрещането на най-светлия християнски празник – Рождество Христово.

Днешната постъпка на сръбските митнически власти за пореден път показва истинското лицемерие в сръбско-българските отношения и презрението на Р. Сърбия не само към българските и европейските, но и към християнските морални принципи и ценности.
Също така, постъпката с коледните подаръци, е жалък опит за отговор на оттеглянето на доверието от кмета и председател на Националния съвет на българското малцинство Владимир Захариев от страна на България.

Въпреки всичко, Коледният спектакъл – клоунада на Атракционен клуб „Найа“ към ОКИ Дом на културата „Средец“ се проведе под ръководството на Димитър Лефтеров в училищния стол на Основното училище „Г. Димитров“ в Босилеград. Децата останаха много доволни от спектакъла и разочаровани от това, че Дядо Коледа не можа да ги зарадва с коледни подаръци.

КИЦ „Босилеград“
Иван Николов

2 коментара »

  • Mariana said:

    Коледните подаръци за децата в Босилеград, които бяха върнати от сръбски митничари, ще стигнат до децата, съобщи БНР, позовавайки се на МВнР. По-рано днес е имало разговор между премиерите на България и Сърбия. По време на телефонния разговор е станало ясно, че върнатите вчера от сръбско-българската граница 180 пакета коледни подаръци за децата в Босилеград, ще стигнат до тях.

  • Raiko said:

    Как мога да се осланям на разсъжденията на хора, чиято сила, не е в мисленето?! – споделя Нобеловия лауреат Елиас Канети и аз с него, десетилетия по-късно.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.