Home » Авторски страници, политика

Пробутва се поредното безобразие като нужно за националния интерес

2018.12.19 Няма коментари
Spread the love

Снимка: Glasove.com

Откровена лъжа е твърдението, че санкцията на Европейската комисия срещу България е заради нежеланието ни да приватизираме газопреносната система. Приказките за защита на националния ни интерес са смокиновия лист, който трябва да прикрие истината, която ще лъсне, ако бъдат публикувани всички документи по този въпрос, свързани с разговорите между нашата страна и Европейската комисия. Поредното безобразие ни се пробутва като действие, извършено в името на народа и в името на националния интерес.

Прехвърлянето на вината на Европейската комисия, за да бъдат прикрити лицата, които обслужват енергийната олигархия, насажда евроскептицизъм. Да се представя санкцията от 77 милиона евро за успех, защото не ни е наложена по-висока санкция, и да ни се обяснява, че щетата за 100% държавни дружества не е щета за българските граждани, е наглост.

Повод за санкцията срещу България е в следствие на системно нарушаване на Закона за енергетиката и правилата на Европейския съюз. “Булгартрансгаз”, в нарушение на закона и въпреки писмо на КЕВР, отказва достъп до мрежата на други лица. Предложението за приватизация на газопреносната ни система идва, чак след като от наша страна са осуетени всички опити на Европейската комисия да ни убеди да изпълним собствените си закони и европейските правила, и да осигурим конкуренция при ползването на газопреносната ни система. След като сме успели да убедим Европейската комисия, че държавата ни няма да допусне други играчи на пазара, докато тя е собственик на газопреносната система, съвсем логично е от Комисията да предложат като краен вариант нейната приватизация.

Казвам това като противник на приватизацията на газопреносната ни система, защото докато доставките на газ за България са основно от един източник, държавният контрол в тази област е въпрос за защита на националния ни интерес. Абсурдно е да се надяваме, че без реална диверсификация на източниците на газ може да има реални конкуренция и пазар – основните доставчици ще са само одобрените от “Газпром”. Наивно е да мислим, че при сегашната политическа конюнктура евентуалният приватизатор няма да бъде посочен също от “Газпром”. В този смисъл оптималното решение е приватизацията на миноритарен пакет от акциите на “Булгартрансгаз” и преструктуриране на сектора. Така хем държавата ще запази своя контрол, хем тези дружества ще станат публични и ще има по-голяма прозрачност за дейността им, а и ще бъде привлечен свеж финансов ресурс. Такова предложение е имало от страна на ЕК, но то е бламирано. Единственото обяснение за неговото отхвърляне са огромните интереси на енергийната олигархия, която няма интерес от прозрачност и контрол.

БЕХ от самото си създаване беше замислен като структура, която да обединява огромен финансов ресурс за финансиране на мегакорупционните проекти в енергетиката. Именно затова съпротивата срещу всеки опит да се пипа свещената крава на енергийната олигархия ще бъде жестока, дори и той да идва от ЕК. Самият факт, че никой в Народното събрание не поставя въпроса за търсене на отговорност от лицата, които са отговорни за тази огромна щета за държавата, е поредното доказателство, че “Българският енергиен холдинг” е проекция и подизпълнител в грабежа на Българския партиен холдинг, образуван от парламентарните партии.

 

Иван Сотиров

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.