Home » Авторски страници, политика

145 хил. невнесени вноски само от един човек. Депутат

2018.12.12 Няма коментари

Графика за дела на доплащанията от страна на пациента в различни европейски страни, направена от авторката по данни от Евростат.

Наскоро ми попадна статия за доходите за миналата година на един от нашите депутати. 37 000 000 лева. Няма шега, няма измама – ТРИДЕСЕТ И СЕДЕМ МИЛИОНА.

И понеже от няколко дни се занимавам със статистиките на българското здравеопазване и абсурдните идеи на министър Ананиев как да цака най-бедните, за да си прави пазарните реформи в здравеопазването, ей така, без да искам, се пресегнах към калкулатора. Ето какво открих:

Както знаете, всеки български гражданин е длъжен да плаща здравни осигуровки в размер от 8% от доходите си. Системата куца, парите не достигат, но няма как – 8%, ОСЕМ. Между другото, в повечето европейски страни вноската е по-висока.

Тъй, сега идва интересното. Събрали се някога някакви български депутати, все умни глави, и започнали да умуват. И решили нашите, че ако случайно печелиш повече от 95% от населението, сиреч над 2600 лв. на месец, то над тия 2600 няма да ги плащаш тез пусти 8%.

Речено – сторено.

Седи си сега нашият депутатин и си брои неговите 37 000 000. И си плаща здравните осигуровки, няма шест-пет. Плаща той осигуровки на 2600 лв. на месец, по 12 месеца, по 8% и ей ти как цели 2496 лева отиват в Здравната каса. Годишно. Тъй де, закон е това, а всички сме еднакви пред закона, нали?

А знаете ли тия 2496 лв. на колко процента от доходите на нашия депутатин се равняват?
На 0,006.

Това, другари мои по съдба, не са 8%, ОСЕМ.

Не е и 1%.

Не е и една десета от 1%. Не е една стотна дори!

Туй са 6 ХИЛЯДНИ от ЕДИН процент.

Ако депутатинът трябваше да плати онези 8% като мен и Вас, то трябваше да вкара в Здравната каса 2 960 000 лв. Няма грешка в нулите. Това са 145 098 здравни вноски за онези, които ровят в кофите, за онези, които са без работа, за онези, които са пропуснали трите вноски през последните три години. 145 хиляди невнесени вноски само от един човек.

Депутат.

Но законът си е закон.

Кой ли го пише?

 

Даниела Пенкова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.