Home » Авторски страници

Новите БГ граждани. МВР и ДАНС ще проверяват постфактум собствената си дейност

2018.11.20 Няма коментари
Spread the love

Вчера новината, че премиерът Борисов е възложил на МВР и ДАНС да извършат проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години, влезе в централните новини на телевизиите с национален обхват и на страниците на различни медии. В новината, съобщена някак с апломб от правителствената пресслужба, се казваше, че премиерът ще изиска резултатите от проверката да са налице във възможно най-кратък срок.

Тази новина е свързана разбира се с това, че преди близо месец Специализираната прокуратура и КПКОНПИ проведоха акция в Държавната агенция за българите в чужбина, в резултат на която бяха задържани 20 души. Сред тях бяха председателят на Агенцията Петър Харалампиев (по-късно освободен от този пост) и главният секретар Красимир Томов. Последваха обвинения за организирана престъпна група, търговия с влияние и подкупи към четирима души – Петър Харалампиев, Красимир Томов и към двама посредници, единият от които е сръбският гражданин Марко Стойов.

Според прокуратурата, посредници са се свързвали с искащи да получат българско гражданство от Сърбия, Македония, Украйна, Молдова и са съдействали за предаването на искан от ръководството на Агенцията подкуп. Повечето подкупи са били давани, за да изпълни ДАБЧ по-бързо процедурите по издаване на удостоверение за български произход, като повечето кандидати според прокуратурата имали такъв произход и случаите на издадени удостоверения на хора без такъв произход били редки.

Да се спрем обаче повече на самата новина за това, че премиерът е възложил на МВР и ДАНС да извършат проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани, която е свързана със скандала в ДАБЧ, където се издават удостоверения за български произход на чужди граждани от историческата диаспора.

ДАБЧ разбира се не дава българско гражданство, това се случва с указ, подписан от вицепрезидента, на когото са прехвърлени правомощията да подписва такива укази. Като, ако чуждият гражданин иска на получи българско гражданство въз основа на български произход, той трябва първо да подаде заявление в ДАБЧ за издаването на удостоверение за такъв произход. После, ако и когато такова удостоверение бъде издадено, неговата преписка отива в Министерство на правосъдието, където стои известно време, понякога и с години, и където от него може да бъдат поискани още документи и може да бъде поканен на интервю. И, ако един специализиран междуведомствен съвет, включващ представители не само на Министерство на правосъдието, въз основа на документите, представени от кандидата за гражданство, и въз основа на проведено интервю, реши, че този чужд гражданин има основания да получи българско гражданство, преписката му отива в президенството. Където последната дума за това дали той да получи българско гражданство или не има вицепрезидентът. След това, ако има подписан указ, новият български гражданин може да получи от МВР българския си документ за самоличност.

Има обаче и още една, много важна подробност. Преписките на кандадите за българско гражданство чужди граждани от историческата диаспора, както и на всички кандидати за българско гражданство, минават задължително и през МВР и ДАНС, преди да отидат в президентството на подписването на указ за българско гражданство. Т.е., ако сред получилите българско гражданство в последните години чужди граждани има такива с криминално поведение или пък лица, свързани с някаква терористична дейност, това, че те са били допуснати и са получили българско гражданство, въпреки че са криминално проявени или пък са свързани или заподозрени в някаква терористична дейност, е пропуск на самите две споменати специализирани институции – Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция “Национална сигурност”.

Защото, каквито и далавери да е имало в ДАБЧ, тази държавна агенция не проверява нито криминално поведение, нито свързаност с терористична дейност. Грижа в това отношение имат точно МВР и ДАНС. ДАБЧ има отговорност само за това на кого и как дава удостоверения за български произход. Т.е. да не дава такива удостоверения на хора, които нямат български произход, както и разбира се да не търгува с тези удостоверения, нито със срока, в който ги издава.

Странно е, ако българският министър-председател не знае, че МВР и ДАНС проверяват кандидатите за българско гражданство преди даването на гражданство. Дори да не беше фактът, че е бил и главен секретар на МВР. Странно е и, ако знае, но, бидейки премиер, нарежда на тези две институции да извършат проверка на собствените им действия, без това да бъде упоменато по какъвто и да било начин от правителствената пресслужба – че те имат прерогатива и задължението да проверяват кандидатите за българско гражданство преди, не постфактум. Странно е и, че в българските медии, като почнем от телевизиите с национален обхват и стигнем до информационните сайтове, никой не обръща внимание на това, че ако има престъпници и терористи, получили българско гражданство, това са пропуски не на злополучната дейност в ДАБЧ, а на натоварените сега да проверяват собствените си действия МВР и ДАБЧ.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.