Home » Авторски страници, българи зад граница, история

Страници от историята. Енциклика срещу антисемитизма от епископ Кирил Йончев

2018.11.06 Няма коментари
Spread the love

Управлявалият Българския диоцез на Православната църква в Америка, покойният вече епископ Кирил Йончев, издава на 25 юни 1979 г. Енциклика срещу антисемитизма. Какво е нейното съдържание може да се види по-долу.

Ние, преподобният Епископ Кирил, Прелат, управляващ Българската епархия на Православната църква в Америка, най-сърдечно и горещо потвърждаваме нашата вяра, че антисемитизмът във всичките му образувания и форми противоречи на нашата християнска философия и като такъв нарушава Божията воля на нашия Създател и Небесен Отец.

Изразяваме нашето убеждение, че Холокостът, най-очевидният, отвратителен и гротесктен пример за съвременно варварство и антисемитизъм, причинил страданието и смъртта на милиони невинни хора, жени и деца, някои от които са били православни християни, включително и 6 милиона евреи, които не трябва да бъдат забравени, а по-скоро трябва да бъдат преподавани и изучавани в християнските и еврейските постановления, тъй като не на последно място те напомнят какво е направил човекът срещу човека и Бога.

Достойно и правилно е да се твърди, че Българската православна църква героично се противопоставя на антисемитизма по времето на Втората световна война и упражнява своята християнска вяра и влияние, с които е надделяла над чуждия натиск, и в резултат на това никой от родените в България не е бил депортиран, нито е бил убит.

Сега настояваме и подканяме нашите духовници и верните християни да се доближат до нашите еврейски братя и сестри, и в духа на християнската любов да създават отношения на взаимно уважение и сътрудничество. Ние настоятелно призоваваме верните да дадат своята подкрепа на всички, които се борят за свобода и на тях Бог е дал човешкото право, така завладяващо, защитавано от президента на нашата страна в САЩ. Ние ВЯРВАМЕ на горното изявление. Това е благословията на Бога, че потвърждаваме нашите убеждения, че само чрез действени примери можем да променим и отстраним раковата клетка на антисемитизма от сърцето на човечеството и така да допринесем с нашия дял за Божието царство.

+ Епископ Кирил Йончев

.

Превод: Отец Димитър Димитров

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.