Home » Авторски страници, българи зад граница

“Хелоуин по български” в Мадрид

2018.11.06 Няма коментари

Детско шоу с кукерски маски или “Хелоуин по български”

Решихме да покажем на децата, че отношението ни към празниците не бива да бъде консуматорско, а да търсим духовни послания, да ги възраждаме, защото именно те ни правят идентични, уникални, правят ни личности.

Заедно да се замислим над думите на апостол Павел: “Всичко ми е позволено, но не всичко е полезно” (1 Кор., 6:12) и, включвайки се в подобни празненства с приятели, колеги, роднини, да умеем да разграничаваме полезното (общуването с другите) от това, което може да ни навреди духовно.

Далече от мисълта да отменим Хелоуин, смятаме, че можем да покажем на децата аналогията в българския фолклор, но с различен смисъл. Ако наивните маски на кукерите в народната памет се свързват с опита на човека да прогони злите сили, обитаващи пространството и стихиите в света, то маските на Хелоуин са въплъщение на тези зли сили, техен изразител и разпространител.

Подготовката: децата и родителите посрещнаха идеята с ентусиазъм, цял месец правиха маски от всякакви подръчни материали като „чанчета“ от консервени кутийки и пирончета.

Резултатът: в уречения ден и час се събрахме в двора на училището, надянахме маските и под ритъма на кукерски песни изгонихме злите сили. Беше забавно, пъстро и много весело.

И, както обичам да казвам, щом Светата троица на училището – ученици, родители, учители се заеме с нещо, то обезателно дава добър резултат.

Послеслов: Ние сме още едни последователи на идеята за отстояване на българската ни същност и предаването й на нашите деца. Подсещаме Ви да се присъедините и Вие.

.

Петя Цанева,

Първо българско неделно училище “Свети Иван Рилски” – Мадрид

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.