Home » Авторски страници, история, политика

100 години от края на Първата световна война. Честване в Париж

2018.11.11 Няма коментари
Spread the love

Снимка: БТА

72 лидери на различни страни от Европа, Америка, Азия и Африка, сред които президентите Еманюел Макрон, Доналд Тръмп, Владимир Путин, канцлера Ангела Меркел, монарси и премиери, участваха днес във възпоменателна церемония в Париж, във връзка с 100-годишнината от края на Първата световна война. На церемонията присъства и българският президент Румен Радев, който се видя преди това във Версай с американския президент Доналд Тръмп.

Румен Радев и Доналд Тръмп днес във Версай. Снимка: Фейсбук профил на Румен Радев

На 11 ноември 1918 г., в 11 часа, спират сраженията на Западния фронт и това е краят на първата световна кървава баня, продължила четири години и отнела по своите бойни полета и фронтове живота на близо 10 милиона войници от различни народи и раси. В тази война загиват и милиони цивилни. Част от загиналите са покосени и от т.нар. Испански грип, който се превръща тогава в пандемия.

След края на войната картата на Европа е преначертана от мирните договори, сключени година по-късно, през 1919-та, във Версай и Ньои. А България, като част от загубилите войната държави, се прощава със своите Западни покрайнини, които са дадени тогава на Кралството на сърби, хървати и словенци, въпреки че са с изцяло българско население.

Някои прозорливи европейски умове предупреждават още тогава, след сключването на мирните договори, че условията на тези договори могат да докарат нова война. Както се и случва, само двадесетина години по-късно, когато започва Втората световна война.

Френският президент Макрон почете днес загиналите в Първата световна война с реч пред Триумфалната арка, където е и Гробът на незнайния война. На това ключово място в Париж бяха събрани държавни ръководители от различни страни и континенти, дошли във френската столица за възпоменателната церемония. Те бяха докарани от Версай до Триумфалната арка със специални автобуси, само Тръмп и Путин пристигнаха със собствени кортежи. Церемонията започна с малко закъснение, след 11 ч. местно време, когато камбаните започнаха да бият, отбелязвайки момента на подписване на примирието.

Доналд Тръмп се поздрави с френския си колега Макрон, канцлерът Меркел и кралят на Мароко Мохамед Шести. Владимир Путин, който пристигна последен, също се ръкува с Макрон, Тръмп и Меркел.

Френският президент призова световните лидери да се борят за мира на церемонията в Париж.  “На 11 ноември 1918 г. в 11 часа сутринта, преди сто години в Париж и в цяла Франция забиха камбаните, възвестяващи за примирието, след четири дълги и кръвопролитни години на война. Това е било отдавна, но ни се струва, че е било вчера. Следите от тази война никога не трябва да се забравят, нито в Европа, нито в останалия свят.” – заяви Макрон. „Да обединим нашите надежди, вместо да противопоставяме страховете си” – каза още той.

Честванията по повод стогодишнината от края на Първата световна война ще продължат днес следобед с т.нар. Парижки форум за мир, организиран от Еманюел Макрон. Форумът ще продължи няколко дни. Доналд Тръмп заяви, че няма да участва в него.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.