Home » Авторски страници

Властите обявиха, че убийството на Виктория Маринова е било спонтанно

2018.10.10 2 коментара

Снимка: Скрийншот от видео на Нова ТВ

Убийството на Виктория Маринова е спонтанно – обявиха днес сутринта българско време на брифинг вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров. В брифинга участваше и премиерът Борисов, който прави пространно изявление. Из информация на Нова ТВ

„Късно снощи беше задържано лицето Северин Надеждов Красимиров, роден през 1997 г. в Русе, във връзка с убийството на журналистката Виктория Маринова. Адресът, който е обитавал, е в близост до мястото на престъплението”- каза Маринов. Част от ДНК експертизите са готови и дават информация за наличие на негов ДНК-материал върху тялото на жертвата. Институтът по криминалистика работи и се очакват още доказателства. „Установените до момента доказателства сочат за спонтанно нападение на жертвата с цел сексуално посегателство. Телесните увреждания, които впоследствие са станали причина за смъртта на Виктория Маринова, са изключително брутални и тежки по своя характер. Лицето е тренирало бокс. Има и данни, че в предходните часове той е употребил голямо количество алкохол” – поясни още Сотир Цацаров.”

Снимка: Нова ТВ

И още информация от Нова ТВ за задържаното лице:

Северин Красимиров е избягал от България на 7 октомври и се е укрил при майка си и доведения си баща в гр. Щаде, близо до Хамбург. Арестът е бил извършен във вторник вечерта от германската полиция. Според властите, нападението е било случайно, а не планирано. Екип на Нова ТВ е отишъл в къщата на лелята на Северин в Русе. Хората от квартала разказали, че са разбрали за случилото се още в неделя. Северин избягал в Германия по съвет на негови близки, с които споделил за случилото се. Полицията разбрала малко по-късно и насочила вниманието си към него. Той бил засечен на камери в района на крайбрежната алея на р. Дунав, където Виктория Маринова е тичала в събота през деня. Полицията е намерила бързо и негови дрехи, по които са били открити следи от жертвата. Северин е женен. Леля му и съпругата му са били цял ден в полицията на разпит. Извършителят е засечен по ДНК, което съвпаднало 100% с намерените доказателства.

Виктория Маринова. Снимка: БГНЕС

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

или за състоянието на медиите и журналистическата гилдия в България

Из коментар на Вилдан Байрямова, написан вчера сутринта във Фейсбук, преди новината за задържането на Северин в Германия:

“В Жалкария-Мутроленд е така – убиват жестоко журналистка и не журналистическата гилдия се вдига на протест или призовава за бдение, не. Не, организацията “БОЕЦ” е, който знае за нея, знае какъв й е фокусът. Защото така наречената гилдия, но на практика несъществуваща, защото колегиалност няма и то е отдавна, е заета повече с това да коментира е ли Виктория достойна да бъде именувана колега или не, ами че как щяла да е колега, че тя е някаква си от малокалибрена, маргинална телевизийка в провинцията (цитирам прочетено тук от популярен някога журналист, с досие от ДС, де).

Телевизийка, ама даде ефир на колеги, разследващи умопомрачителните далавери на Джи Пи Гейта, при това точно в провинцията, и щеше и в Хитрино да рови. Пък те, великите от Йерусалима на занаята, високомерно отместиха нос от небето към пъпа си, щото нали там е истината на нарцисите. Истината, обаче, едва ли ще я узнаем. Кой от вас вярва в институциите, питам сериозно? Кой си въобразява, че в случая няма да бъде намерен подходящия луд или циганин с кипнал полов нагон, а още в самото начало се анонсира това?

Гадно е, гадно е, че и колегията в Русе беше мобилизирана да нихилира Виктория, да оплюе останките й, разрязани в патологията, и да се изхрачи в очите на родителите и детето й. Слушах ги по БНР тези форматори на общественото мнение и се смръзнах. Както измръзвах отвътре съвсем сама след моя инцидент с пияния полицай – нямаше я гилдията, нямаше я подкрепата отникъде, имаше само тягостно мълчание и извърнати встрани очи. Че как да реагират снишилите се, наведените пред властите, протегналите ръка за поредната платена публикация, гарнирана със снимката на кмет, шеф на нещо си или патрон на фирма в някаква социална идилия? Толкова е лесно да избереш мълчанието пред откровената позиция, ако изобщо я имаш, точно толкова, колкото е лесно безкритично и без пипване да копи-пействаш прессъобщенията от институциите, само за да си запълниш сайтчето или вестничето.

Така е в провинциите. Даже един главен редактор най-после публично призна, че „и провинциалистките са хора“ – мерси за което, ще опитам да заспя с тази упойка. Тя и жена му е от моя град, но е добре, че се е осъзнал своевременно все пак. За ценностите на занаята ми е думата, ако изобщо някой се интересува още. А, че той умира, е безспорно.”

Из интервю на Дойче Веле с Даниел Кадик от софийското бюро на фондация “Фридрих Науман”, публикувано на 8 октомври:

“Факт е, че в световен мащаб България се намира на 111-то място по отношение на медийната свобода. България е на последно място по този показател не само в ЕС, но и на целия Балкански полуостров. За това има няколко причини. От една страна, в България на хартия съществуват свободни медии, но структурата на собствеността върху медиите е силно централизирана – тоест, малко на брой собственици контролират повечето медии. Освен това в България не функционира и пазарът на реклама. Така например сумите, които ЕС отпуска за реклама, обикновено се контролират от Министерския съвет. А това води до силна автоцензура вътре в медиите. Уви, това не е всичко. В провинцията има случаи на огромна корупция, а оттук – и много заплахи срещу журналисти…

…Не очаквам кой знае какъв напредък по отношение на медийната свобода. Съвсем наскоро Международният институт по печата IPI изпрати спешно писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което настоява за повече закрила за журналистите и за повече медийна свобода в България. Откакто България влезе в ЕС, медийната свобода непрекъснато се свлича надолу и, уви, аз не мога да видя никакви положителни тенденции.”

.

2 коментара »

 • Жени Желева said:

  Някой въобще вярва ли на МВР? Като гледам тоя – пак е изкупителна жертва. Как така крадец на цветни метали рязко се превръща в изнасилвач и убиец и то по особено жесток начин. Нещо ми липсва в историята, твърде много странни неща и удобно бързо се прави опит да се “разкрие” случая…

 • Mariana said:

  Коментар на Валерия Кертикова във Фейсбук:

  “Ако си мислите, че е възможно престъплението на кея да се извърши около 11-11.30 /май беше информацията/, убиецът да отиде до квартала си, да си отвори домашния сейф, да си вземе финикийски знаци и да се организира за бягство в чужбина /още пиян от нощта и в стрес от престъплението/ и в 14.02 да мине два гранични пункта, без никой граничен полицай да забележи, че е превъзбуден… не е възможно…/след прочитане на доста публикации разбрах, че е избягал на следващия ден, което обаче от брифинга не става ясно/.
  И С КАКВО Е ПРЕМИНАЛ ГРАНИЦАТА НЕ РАЗБРАХ???/а може и да съм пропуснала/… С автобус, кола, велосипед, пеша… Трябва да кара порше, за да преодолее разстоянията…
  А БМБ на брифинг за престъпление ли се изказва или на предизборен митинг??? Ето заради такива методи на управниците народът изпада в състояние да търси и под вола теле… а Той реве за имиджа си… Вярно е, че се прочухме по най-недостойния начин, ама вината не е на народа, а на тези, които го доведоха до отчаяние… Иначе чуждите медии щяха да гръмнат с нещо от рода “В малката и спокойна България се случи жестоко, не виждано десетилетия престъпление…”… А друго писаха… Доколкото темата колко време се пътува Русе-Германия… не знам, но Русе-Атина е 17 часа с автобус… с кола да е 10-12… Много бели конци в брилянтната бродерия, много…”

  https://www.facebook.com/valeria.kertikova/posts/1403838786417363

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.