Home » Авторски страници

Ураганът „Майкъл“ приближава бреговете на Флорида

2018.10.10 Няма коментари

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ураган от 2-ра степен по 5-степенната скала на „Сафир-Симпсън” приближава североизточните части на щата Флорида. Очаква се “Майкъл” да достигне бреговете на Флорида преди обяд днес, 10 октомври, със силни ветрове със скорост над 150 км/ч на места и проливни дъждове в продължение на следващите два-три дни.

Бурята може да удари крайбрежието с вълни до 3,7 метра и дъжд до 30 см във Флорида, Джорджия и Южна Каролина, съобщи Националният център за урагани (NHC). NHC предупреди за опасни наводнения, като жителите на засегнатите райони трябва да се подготвят за “животозастрашаващи ветрове”.

Губернаторът на Флорида Рик Скот обяви извънредно положение в 35 окръга и задължителна евакуация в крайбрежните райони. 1250 войници от Националната гвардия помагат и над 4000 са в готовност. Задължителната евакуация обхваща към 3 800 жилища, като много от тях са в крайбрежния град Порт Сейнт Джо, разположен директно на пътя на урагана.

Извънредно положение е обявено и в Алабама. Губернаторът Кей Айви обяви извънредна ситуация за целият щат, заради очакваните силни ветрове и валежи, прекъсвания на електрозахранването и други поражения.

Властите призовават гражданите да се запасят с храна и вода, медикаменти за спешна помощ, зарядни за мобилните телефони, както и да се осведомят къде са най-близките помещения за подслон. Във Флорида са издадени заповеди за задължителна евакуация на намирате се на бариерни острови, в мобилни жилища и жилища в ниско разположени райони.

Във връзка с урагана “Майкъл” МВнР препоръчва на всички български граждани, намиращи се в районите, през които се очаква да премине стихията, да се информират за развитието на ситуацията и да следват стриктно указанията на местните власти.

При необходимост от съдействие, наши сънародници могат да се свържат с посолството ни във Вашингтон на телефон: +1 (202) 387-5770 или +1 (202) 387-0174, да потърсят съдействие от най-близкото представителство на друга държава-членка на ЕС или най-близкия пункт на Червения кръст (https://www.redcross)

Актуална информация относно развитието на обстановката може да бъде намерена на https://www.nhc.noaa.gov/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.