Home » Авторски страници, българи зад граница

Начало на учебната година в БУ “Дунав” – Линц и Залцбург

2018.10.08 Няма коментари

На 6 октомври започна новата учебна година за българчетата в Линц и Залцбург, Австрия.

Първият учебен ден влезе за пореден четиринадесети път в Българско училище „Дунав“ в Линц и за четвърта поредна година във филиала в Залцбург, и внесе отново радостно въодушевление, усмивки и една чиста българска атмосфера.

Празнично украсените зали и веселата детска глъчка приповдигнаха още повече настроението.

По традиция децата бяха посрещнати с хляб и мед, за да им е сладък трудът през новата учебна година.

Тържеството в Линц откри г-жа Дарина Тонкова – ръководител на БУ „Дунав“ – Линц и Залцбург. Ден по-късно, на 7 октомври г-жа Катя Илиева посрещна за четвърта поредна година учениците във филиала на училището в Залцбург.

Първият учебен ден бе най-важен за малките първокласници. Те с нетърпение очакваха да научат българските букви, за да пишат писма на баба и дядо в България.

Поздрав към тях поднесоха с прекрасни и вечни стихотворения за училището и първия учебен ден по-големите ученици.

С интерес всички деца, родители и гости изгледаха презентация за 14-годишното развитие на училището, а на фона на музикалното изпълнение на Кристине Рот – музикален педагог в училището, аудиторията проследи развитието на училището от първите му крачки до днес.

В БУ „Дунав“ – Линц и Залцбург през тази учебна година работят: г-жа Дарина Тонкова, ръководител на училището и преподавател по български език в Линц; г-жа Снежана Шпенлингвимер, ръководител на предучилищната група в Линц; г-жа Десислава Стоянова, преподавател по български език и роден край в Линц; г-жа Кристине Рот, музикален педагог в Линц; г-жа Катя Илиева, преподавател по български език и роден край в Линц и Залцбург; г-жа Тюркян Чакърова, преподавател по български език и в Залцбург, и г-жа Ирина Симони, преподавател по роден край и хореограф на танцов състав в Залцбург.

През тази учебна година училището отваря и филиал в град Велс. Благодарение на усилията на семейство Златкови, там вече има 15 записани деца.

Открай време българинът е давал мило и драго да образова децата си, осъзнавайки силата на знанието.

Всички ние, учителите на БУ „Дунав“, осъзнаваме огромната отговорност, която стои пред нас – да дадем на учениците си не само знания по роден език, но и да съхраним у тях съзнанието им за техните корени и идентичност.

Затова нашите ученици всяка година пресъздават народните обичаи Коледуване и Лазаруване, участват в работилници за изработване на сурвачки, мартенички, рисуват икони, пресъздават в театрални постановки вечни и незабравими народни приказки, докосват се до красотата на българския фолклор, отбелязваме тържествено Деня на славянската писменост и българската култура, защото българското училище зад граница е символ на нашата идентичност. То е мястото, където можем да изразяваме чувствата си на нашия роден език.

Нека днешният ден да е честит на всички, които пишем и четем със самочувствието на народ с вековна история.

Пожелаваме на всички ученици и учители да са здрави, с отворени умове и сърца за новите знания!

 

Дарина Тонкова и Катя Илиева

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.