Home » Избрано

Референдумът в Македония за името на страната

2018.09.30 Няма коментари
Spread the love

В този час се очаква избирателната комисия да обяви края на референдума в Македония по въпроса за договора с Гърция за името на страната, така че да се открие пътят пред присъединяването й към НАТО и Европейския съюз. Последните данни за избирателната активност са от преди час и сочат, че тя е достигнала 30 процента, съобщиха от БНР.

Право на участие в референдума имат над 1 милион и 800 хиляди души, но за да бъде сметнат за валиден референдумът, трябва да гласуват над половината, т.е. около 903 хиляди души.

Гласуването в Македония се очаква да приключи в 19.00 часа местно време.  Гражданите бяха призовани да отговорят на въпроса „Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО и договора между Република Македония и Република Гърция?“.

За масово участие призова сънародниците си премиерът на Македония Зоран Заев, след като гласува в Струмица. Той изрази очакване за висока активност при гласуването като доказателство, че сънародниците му подкрепят присъединяването на страната към ЕС и НАТО и че жителите на Македония ще вземат решението за бъдещето на страната си. Той изрази също така очакване резултатът да определи посоката, за бъдещите обсъждания на договора с Гърция, които са важно условие за решаване на спора за името, а и за предвижване напред на процеса на интеграция на Македония в ЕС.

Президентът Георге Иванов вече заяви, че няма да гласува, тъй като смята договора с Гърция за вреден за националните интереси, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ призова за гласуване по съвест.

„Честитя на тези граждани, които гласуваха, водейки се от националните и стратегическите интереси на държавата. Техният глас ще залегне в темелите на европейска Македония“, заяви министърът на диаспората Едмонд Адеми, по пповод гласувалите в чужбина.

Още вчера гласуваха македонци, живеещи в Австралия, Швейцария, Италия, Унгария, Турция и Гърция. Резултатите от вота им, както и от гласуването на настанените в болници и на хора в неравностойно положение, ще станат ясни, след като държавната изборна комисия обяви официално край на гласуването.

Референдумът се смята за тест за бъдещето на евроатлантическата интеграция на страната и за намирането на решение на спора за името Македония, който водят Атина и Скопие. Първа стъпка в тази посока се направи  през юни с подписването на договора между двете страни. С него те приемат, че името за вътрешна и външна употреба трябва да е Република Северна Македония, а официалният език – македонски.

Близо 200 души са изпратени в Македония като наблюдатели от името на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предава АФП. Те следят самия процес на упражняване правото на глас в западната ни съседка по време на днешния референдум.

Ръководителят на наблюдателната мисия на организацията Ян Петерсон уточни:

“Към момента имаме около стотина екипа, които следят днешния референдум. Те са разпръснати в цялата страна, за да ни докладват всичко, което им прави впечатление от началото на изборния ден или още преди секциите да отворят“.

По информация на БНР

———————————————————————————————————–

*  По предварителни данни около 90% от гласувалите са за новото име, но броят на гласувалите е под необходимите 50% (Бел. ред.)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.