Home » Авторски страници, Е-Списание

Жалба до ВКП и главния прокурор, свързана с АЕЦ „Козлодуй“

2018.09.04 Няма коментари
Spread the love

В редакцията се получи жалба от инженер-математик Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и зам.-председател на Национално движение „Екогласност”, срещу постановление на Врачанска окръжна прокуратура с отказ за образуване на досъдебно производство относно Организирана Престъпна Група (ОПГ), за разходване от “АЕЦ Козлодуй – нови мощности” ЕАД неправомерно на големи средства за наемане на външни адвокати, при наличието на 17 щатни юрисконсулти в АЕЦ.

Жалбата представлява обществен интерес, защото виждаме как една личност се изправя за справедливо правосъдие срещу около 20 високоплатени български юристи. С интерес ще следим какви ще са решенията на Върховна касационна прокуратура и на главния прокурор Сотир Цацаров, до които е адресирана жалбата (допълнение към сигнал). По-долу публикуваме текста й, а текстът на обжалваното постановление на Врачанска окръжна прокуратура може да се изтегли оттук AEC-K-novi-moshtnosti_Post.-OP-Vratsa.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

До Върховна касационна прокуратура
(на № 6803/2018 г.)

До Сотир Цацаров – Главен прокурор

.

Ж А Л Б А – Допълнение към Сигнал

.

от инженер-математик Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и зам.-председател на Национално движение „Екогласност”

Срещу: Постановление на Врачанска окръжна прокуратура с отказ за образуване на досъдебно производство относно ОПГ за разходване от “АЕЦ Козлодуй – нови мощности” ЕАД неправомерно на големи средства за наемане на адвокат, при наличието на 17 щатни юрисконсулти в АЕЦ

Уважаеми господа,

Получихме на 29.08.2018 г. Постановление на Врачанска окръжна прокуратура, с отказ за образуване на досъдебно производство по преписка № 1277/2018 г. по описа на ВОП, и тъй като не сме доволни, го обжалвяме поради следните факти и обстоятелства, като допълваме нашия сигнал от 23.05.2018 г. с новоизвестните ни данни от това постанояление, вследствие на което обосновано предполагаме в случая за наличието на Организирана Престъпна Група (ОПГ) в състав: Любен Димитров Маринов, Тодор Атанасов Димитров и инж. Иван Андреев.

1. Необосновано в постановлението на ВОП не е взето отношение към неправомерното, съгласно чл. 282 от НК, поведение на Любен Маринов – изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй – нови мощности” ЕАД, при сключване на Допълнително споразумение от 04.06.2018 г. към договора от 27.05.2015 г. с наетия адвокат – за изменение по условията, при които подлежи на заплащане на Трети етап, касаещ изплащане на 20 000 лв. без ДДС(извършено на същия ден 04.06.2018 г.):

– първоначалното условие “30-дневен срок от приключване на съдебното производство пред втора инстанция”

– е заменено с “обжалване пред втора инстанция на постановено съдебно решение”.

Бихме искали да уточним:

– делото във ВАС пред втора инстанция все още не е насрочено и към настоящия момент касационната жалба, заплатена вече, е все още в деловодството на съда, без да има произнасяне от ВАС за даването й на ход;

– това действие за предварително плащане е извършено само седмица след внасяне до институциите и напълно фактологичната публикация от 24.05.2018 г. в американската медия EuroChicago (б.р.: сайтът е българска емигрантска медия, базирана в Чикаго) на нашия сигнал от 23.05.2018 г. – линк https://www.eurochicago.com/2018/05/aetz/

2. Добавяме нов факт към нашия сигнал – за ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛСТВАНЕ пред съда.

В съдебното заседание от 18.04.2018 г. по адм. д. № 3947/2015 г. на ВАС наетият адвокат Тодор Димитров заявява, че фирмата: “няма юристи, поради това дружеството е ангажирало адвокат” – видно от дупликата на последния ред в Протокола на ВАС:
http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/829a865ac419bf6cc2258261000bb56f?OpenDocument

И това твърдение стана при участието в съдебното заседание заедно с адвоката, на изпълнителния директор на фирмата Любен Маринов, който не отрече пред съда неистината, даже с кимане на глава към съдебния състав и усмивка – на практика стана съучастник в това лъжесвидетелствуване.

От данните в Постановлението на Врачанска окръжна прокуратура по преписка № 1277/2018 г. се узнава, че това е затаяване на истината пред съда, наказуемо по чл. 290, ал. 1 вр. чл. 292, ал. 2 от НК, когато от постановлението на ОП – Враца узнаваме, че “АЕЦ Козлодуй – нови мощности” ЕАД има на щат двама юрисконсулти а във фирмата – “майка” “АЕЦ Козлодуй” ЕАД – петнадесет щатни юрисконсулти.

3. ОП – Враца се е предоверила на твърденията на Любен Маринов, че наетият адвокат бил с натрупани познания и опит в административни съдебни производства срещу решения по ОВОС на МОСВ, за което липсват представени доказателства.

Водейки се от двете решения по адм. д. № 3947/2015 г. на ВАС, и двете за отхвърляне на ВСИЧКИ искания, представени от същия адвокат, би могло обосновано да се направи заключение за липсата на умения и опит, както и за необосновано определените от Любен Маринов на двете адвокатски дружества като “една от най-добрите кантори в Р България”, последното регистрирано в СГС на 15.11.2016 г., т.е. само два месеца преди поемане на изпълнението на договора – когато адвокат Тодор Димитров “единствен” е работил по договора.

4. Иван Андреев, в качеството си на изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД – едноличен собственик на капитала на дружеството “АЕЦ Козлодуй – нови мощности” ЕАД, в писмо рег. № 2308 от 25.06.2018 г. подкрепя 20 дни след подписването му Допълнителното споразумение на последното от 04.06.2018 г. към договора от 27.05.2015 г., за предварително плащане от 20 000 лв. на наетия адвокат преди 30-дневен срок от приключване на съдебното производство пред втора инстанция – нарушение, съгласно чл. 282 от НК, и съучастие в обоснованото предположение за наличието на корупционна схема.

Моля за отхвърляне на отказа за образуване на досъдебно производство от ОП – Враца, като допълнителното разследване относно обоснованото предположение за съществуването в случая на ОПГ за явно набавяне на парична облага, в състав: Любен Димитров Маринов, Тодор Атанасов Димитров и инж. Иван Андреев, бъде възложено на Специализираната прокуратура.

С уважение,

Инженер-математик Петър Пенчев,

член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” – носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб” и зам.-председател на Национално движение “Екогласност“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.