Home » Авторски страници

Оценяване на знания по български език в Европа, САЩ и по света. ДЕО-ИЧС /ALTE

2018.09.08 Няма коментари
Spread the love

Възможности, свързани със сертифицирането на знания по български език
от Департамента за езиково обучение (ДЕО-ИЧС)
при СУ „Св. Климент Охридски”

ДЕО-ИЧС над 10 години сертифицира нивото на владеене на българския език като чужд или втори език и издава съответното удостоверение. Тези сертификати са с международна валидност, поради членството на ДЕО в AЛТЕ (Асоциация на европейските центрове за езиково тестиране).

AЛТЕ е неправителствена организация със статут на участник в Съвета на Европа и консултант на ООН по въпросите на езиковата политика. Организацията е изработила описанието на уменията по Общата европейска езикова рамка, по която се тестират езиковите знания в цяла Европа.

Приемането на всяка институция за пълноправен член на АЛТЕ и съответно международното признаване на езиковите й тестове е сложна многогодишна процедура, свързана с одитиране на тестовете и установяване на тяхното съответствие с европейските стандарти.

В периода 2007-2014 година стандартизираният тест на ДЕО по български език като чужд е преминал два успешни одита от АЛТЕ, в резултат на които е удостоен двукратно със знака за качество AЛТЕ Q-mark. Този знак е признание и гаранция, че тестът, както и процедурите по неговото създаване, администриране и оценяване са равностойни с тестовете на най-големите изпитни центрове в Европа.

Към момента пълноправните членове на АЛТЕ са 34 институции, като съществена част от тях са най-престижните европейски университети. За отбелязване е, че дори тестирането по т.нар. „големи езици” е пряко свързано с университетски звена. Така например сертифицирането по английски език от Cambridge English Assessment (Великобритания) води началото си от университета в Кеймбридж. Сертифицирането по испански език за сертификата DELE и в момента е съвместна дейност на Insituto Cervantes и университета в гр. Перуджа.

Утвърдена европейска практика е тестирането по т.нар. „малки езици”, към които се отнася и българският, да се извършва от най-престижните университети в съответната страна, например:

– изпит по полски – създаден и администриран от Ягелонския университет в гр. Краков;
– изпит по чешки – създаден и администриран от Карловия университет в гр. Прага;
– изпит по словенски – създаден и администриран от университета в гр. Любляна;
– изпит по италиански CELI – създаден и администриран от университета в гр. Перуджа;
– изпит по румънски – създаден и администриран от университета в гр. Клуж

и много други.

Единственият пълноправен член на АЛТЕ от България е Департаментът за езиково обучение към СУ «Св. Климент Охридски». Досега международно признатият сертификат на ДЕО са получили над 1800 души.

През 2017 г. беше подписано споразумение между МОН и СУ «Св. Климент Охридски», което възлага на ДЕО-ИЧС сертифицирането на знанията по български език на учениците от българските училища зад граница. В изпълнение на това споразумение само за учебната 2017/2018 г. дистанционно са изпитани над 40 ученици от български неделни училища в САЩ, Кипър и Гърция.

От тази година полагането на изпит за получаване на сертификата на ДЕО открива нови възможности за нашите ученици от чужбина при кандидатстването им в български университети. Съгласно промените в Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България, вместо липсващата в дипломата оценка по български език и литература, на тези ученици за балообразуваща се признава оценката от изпит за ниво В2. При това е необходимо езиковият тест да е „одитиран от европейска езикова организация, партньор на Съвета на Европа”. Тестът на ДЕО напълно отговаря на тези изисквания.

ДЕО-ИЧС провежда изпитите както в присъствена, така и в дистанционна форма, което създава много добри условия за сертифициране на всички желаещи ученици от чужбина.

.

Доц. д-р Светозара Халачева,

директор на ДЕО-ИЧС

———————————————————————————————————————————————————————————

Бел.ред.: Оценяването на знания по български език за нашите деца в САЩ може да става, освен чрез тестовете на ДЕО-ИЧС към Софийския университет, пълноправен член на ALTЕ (Association of Language Testers in Europe), и чрез тестове по български език на ALTA, американска организация за езиково тестиране. Успешно издържан изпит по български език чрез ALTA за програмата Seal of Biliteracy дава предимство при наемане на работа и кандидатстване в колежи и университети в САЩ. Сертифицирането на знания по български език за програмата Seal of Biliteracy, чрез тестовете на ДЕО-ИЧС към СУ, дава, освен тези предимства за САЩ, и възможности при кандидатстване в български и в европейски университети. Департаментът за езиково обучение към СУ е българска университетска институция, призната да оценява знания по български език в различни щати на САЩ. След по-малко от месец, на 6 октомври т.г., предстои четвърти изпит по български език в щата Илинойс, чрез тестовете на ДЕО-ИЧС – вж. тук, както и първи такъв изпит в щата Мичиган. Изпитите по български език на ДЕО дават възможност за оценяване на знания по български език не само за ученици от 9-12 клас, а и за ученици от 5 и 8 клас. Още по темата за българския език в образователната система на САЩ – вж. тук. Традициите на Асоциацията на европейските центрове за езиково тестиране ALTE са знанията по съответните национални езици да се оценяват от национални университети от съответните страни.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.