Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Захариева пред български емигранти в Монреал: Вие сте най-добрите ни посланици по света

2018.09.24 Няма коментари

“Най-голямата загуба по време на прехода бе загубата на хора. От една страна съжалявам, че не сте в България, но от друга страна точно Вие сте най-добрите ни посланици. Където и да отида, президенти, премиери и министри подчертават, че дълбоко ценят таланта и трудолюбието на нашите сънародници в техните държави. Надявам се част от Вас да се върнете.” С тези думи българският външен министър Екатерина Захариева се обърна към нашите сънародници в Канада, които се събраха да отпразнуват с нея Деня на независимостта в българската църква “Свети Иван Рилски” в Монреал.

Храмът е купен от българските емигранти през 2009 г., а правителството на България е помогнало за ремонта и създаването на българско училище там с 20 500 долара.

“България е държава с добро бъдеще за Вашите деца. За първи път миналата година броят на напусналите страната вече е равен на тези, които са се завърнали. Знам, че ще отнеме време, но се надявам догодина завръщащите се да са повече” – каза още Захариева.

30-годишен мъж от публиката – Никола Цеков, успя да развълнува министър Захариева, след като й съобщи, че след 11 години живот в Канада смята да се върне в Родината, въпреки че има добре платена работа и много приятели.

Външният министър поздрави нашите сънародници и с 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

“През тези 110 г. Българският народ мина през редица препятствия – тоталитарен режим, Студената война, а само преди няколко месеца приключи Българското председателство на Съвета на ЕС. Може да кажем, че днес се е сбъднала мечтата на Левски България да бъде равна на другите европейски народи. Сега подкрепяме и нашите партньори от Западните Балкани да станат част от ЕС” – каза тя.

Захариева и българската посланичка в Канада Светлана Етрополски заявиха, че винаги са на разположение на сънародниците ни за оплаквания, препоръки и съдействие. След като децата от неделното училище и техните родители представиха богата фолклорна програма, външният министър, посланикът и българският консул от Отава поздравиха лично всеки един от гостите и разговаряха продължително време по повдигнати от тях въпроси в различни сфери – от това как да се подобри административното обслужване до възможностите за правене на бизнес между България и Канада.

Официален представител на българската общност в Монреал е Българското културно-спомагателно дружество. Основано е през 1976 г. с идеална цел. Членовете на дружеството и избраното от тях настоятелство са доброволци и организацията се поддържа с помощта на членски внос и дарения.

Българо-канадският културен Център “П. Хилендарски” в Монреал е основан през 2002 г., с цел насърчаване на културата, историята и българските традиции, подпомагане на развитието на социалните и културните връзки между България и Канада, организиране на кампании за набиране на средства за благотворителни цели, организиране на концерти, спектакли, изложби.

През 2001 г е основан и Канадско-български културен институт „Зорница”, с цел да предоставя социална, образователна, културна и бизнес информация на своите членове. Дружеството издава българоезичния вестник “Зорница“, организира концерти, предлага помощ на новопристигналите български имигранти, поддържа библиотека с български книги.

През 2016 г. неделното училище отвори още два допълнителни центъра в различни краища на Монреал, за да обхване по-голяма част от българската общност в града.

На срещата присъстваха и членове на Канадско-българския бизнес съвет с председател г-н Георги Паничерски – почетен консул на Р. България в Монреал. Това е канадска асоциация с нестопанска цел, учредена на 18 април 1996. Неговата мисия е да насърчава обмена на стоки, услуги, информация и опит, както и икономическото сътрудничество между България и Канада.

 

Текст и снимки:

Пресцентър на МВнР

——————————————————————————————————————————————————————————–

Бел. ред:  Както информира днес Пресцентърът на българското Външно министерство, Екатерина Захариева е завършила работното си посещение в Канада и е пристигнала в Ню Йорк, където ще се включи в българската делегация за 73-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. Захариева ще проведе двустранни и многостранни срещи със свои колеги. Тя ще участва в неформална среща на външните министри на страните-членки на ЕС и във вечеря на външните министри от Трансатлантическата общност. На 26 септември първите дипломати на България, Гърция, Хърватия и Румъния ще се съберат за разговори в четиристранен формат. Същия ден Екатерина Захариева ще участва в Среща на високо ниво по Сирия, организирана от ЕС, и в работен обяд на външните министри на държавите-членки на Централноевропейската инициатива. На 27 септември Захариева ще разговаря с Торборн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа, както и с Насър Камел, генерален секретар на Съюза за Средиземноморието.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.