Home » Авторски страници

Втора работа среща на представители на АБУЧ с националния омбудсман

2018.08.24 Няма коментари
Spread the love

Снимка: Мая Манолова

На 23 август в институцията на омбудсмана проведохме втора работна среща, инициирана по настояване на Асоциацията на българските училища в чужбина, във връзка с проблема, пред който се изправят българските учители зад граница, за признаване на учителския им трудов стаж у нас. На нея присъстваха представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на външните работи, Министерството на труда и социалната политика, НОИ, НАП, Държавната агенция за българите в чужбина, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, директори и преподаватели от САЩ, Великобритания, Молдова, Украйна, които са част от работната група за решаването на казуса.

Категорична съм, че трябва да се намери решение на проблема, защото 1/5 от българчетата се раждат в чужбина, а по неофициални данни сънародниците ни зад граница са повече от 2 млн. души. Българските училища по света са близо 400 и именно учителите в тях са тези, които запазват връзката на децата с родината ни. Проблемът е, че училищата не са образователни институции, по смисъла на Закона за предучилищно и училищно образование, което води до проблеми при пенсионирането на учителите, работещи в тях у нас, защото те не се осигуряват в България, а в страната по месторабота.

Затова ще се обърна и към Националния осигурителен институт за съдействие в намирането на решение по казуса. Също така на 5 септември 2018 г. ще проведем среща между представителите на Асоциацията на българските училище в чужбина и председателя на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова, за да обсъдим възможностите и вариантите за решаване на проблема, включително и чрез законодателни промени.

 

Мая Манолова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.