Home » Авторски страници, политика

Кризата с Търговския регистър. Отворено писмо до ЕП, ЕК и българския президент

2018.08.25 Няма коментари
Spread the love

Илюстрация: Медияпул

———————————————————————————————————————————–

.

До Председателя на Европейския парламент – г-н Антонио Таяни

До Председателя на Европейската комисия – г-н Жан-Клод Юнкер

До Президента на Република България – г-н Румен Радев

.

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми господа,

В страна – членка на ЕС, с комисар по дигитализация, 14 дни няма работещ Търговски регистър.

Пет дни след срива на сайта на Търговски регистър, управляващата коалиция излезе с някаква по-обстойна информация, в която се говореше за гръмнали дискове, липса на копия, загубени данни и обяснението „случва се“.

Не, не става въпрос за кибератака, а за престъпна небрежност и ужасяваща некомпетеност.

Независимо от изразходваните средства за защита на Търговсия регистър през 2017 г. от 4 милиона лева, въпреки използваните средства по европейски програми, спечелени странно и от българска фирма, чиято основна дейност е фризьорски и козметични услуги, Търговски регистър се оказа незащитен.

От проведеното във вторник – 21.08.2018 г. извънредно заседание на Народното събрание разбрах, че въпреки обещаното от премиера през почивните дни стартиране на сайта на Търговски регистър в сряда /22.08.2018/, това няма да се случи.

Думите на министър-председателя на България от трибуната на Народното ни събрание, че евентуално Търговски регистър ще има до края на седмицата, ако имаме късмет, не отговарят на сериозността на ситуацията, нито показват загриженост и поемане на вина за безпрецедентната криза, в която страната ни се намира. Нещо повече, управляващата коалиция не показва желание за поемане на отговорност, освен на думи. Министърът на правосъдието ни оправдава ситуацията с това, че на хартия всичко е направено, че са осигурени необходимите средства, но не поема вината за случилото се, а се държи арогатно.

Премиерът ни твърди, че назначеният нов директор /предишният бе принуден да подаде оставка/ му е подаден отнякъде и той не ги назначавал сам /разбирайте, че има някаква квота в коалицията/.

Ролята на Народното събрание да конролира работата на Министерски съвет, записана в нашата Конституция, за съжаление е превърната във фарс.

Управляващото мнозинство не предприема нужното, за да бъде възстановен търговският оборот в страната, отнася се несериозно, като и не изисква и отговорност и обяснения и от службите за сигурност за това, което се случва в Агенция по вписванията.

Прокуратурата ни, от друга страна, нехае и не предприема никакви мерки и действия, за да провери какво се случва с базата данни на единствения Търговски регистър в страната, оставен в ръцете на фирмата за поддръжка „Лирекс“, която допусна безпрецедентния срив на системата, довел за кратко и до други неработещи сайтове на държавната администрация.

Уважаеми господа от европейските институции, настоявам да бъде свалено доверието от нашето правителство от името на ЕС, да бъдат изпратени независими експерти, които да наблюдават, и ако е нужно да помагат за възстановяване на търговския оборот в България, който засяга и европейски бизнесмени, регистрирали дружества и клонове в България, както и да контролират коректното възстановяне на информацията и дали има следи от изтрита такава.

Неприкосновеността на частната собственост е основен принцип на демокрацията!

Уважаеми г-н Президент,

Извънредните ситуации изискват извънредни мерки!

Макар че българската Конституция дава оскъдни правомощия на президента, Вие сте избран пряко с гласовете на над 2 милиона българи, нещо, с което не може да се похвали нито една политическа партия у нас.

Вашата дума тежи, и поради тази причина Ви призовавам за обръщение към нацията, в което да поискате управляващата коалиция да понесе пълната си политическа отговорност /подаване на оставка на кабинета/, както и да призовете прокуратурата на Република България да си свърши работата, вменена единствено на нея от Конституцията ни, а именно: да проверява, резследва и повдига обвинения за извършени престъпления, каквито неминуемо има в казуса със срива на Търговски регистър.
Свикайте и КСНС, защото кризата с ТР е безпрецедентна.

Настоявам за отстраняване на фирма „Лирекс“ и включване на необходимите експерти от България и Европа за възстановяване на работата на Търговски регистър в страната!

 

Бойка Анчева,

24 август 2018 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.