Home » Авторски страници, българи зад граница

Среща на генералния консул Иван Анчев с конгресмен Брад Шнайдер

2018.08.17 Няма коментари

На 16 август 2018 г. българският генерален консул в Чикаго Иван Анчев се срещна с конгресмен Брад Шнайдер – представител в американския Конгрес на 10-и Избирателен район на щата Илинойс. В този район влизат множество населени места, в които живеят българи – Дес Плейнс, Маунт Проспект, Проспект Хайтс, Арлингтън Хайтс, Бъфало Гроув, Нортбрук и други.

Брад Шнайдер и Иван Анчев

Генералният консул представи българската общност, обръщайки специално внимание на нейната многобройност и многообразност. Представени бяха българските училища и черкви в района, значими инициативи, по които в момента работи общността.

Конгресмен Шнайдер изрази желание да присъства на някои от следващите български културни събития в избирателния му район. Също така прояви задълбочен интерес и към програмите за обучение в българските съботно-неделни училища. Беше постигната договореност за взаимно информиране за предстоящи инициативи.

В хода на разговора г-н Анчев е запознал конгресмен Шнайдер с постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на т.г. и най-вече важността на европейската перспектива пред държавите от Западните Балкани. Конгресмен Шнайдер е член на влиятелната Комисия по външна политика на американския Конгрес, което даде възможност двете страни да направят преглед на отношенията в региона. От американска страна беше проявен специален интерес към програмата на ГК – Чикаго за отбелязване на 75-та годишнината от спасяването на българските евреи през 1943 г.

Срещата с конгресмен Шнайдер е част от целенасочените усилия на генералния консул Иван Анчев да представя българската общност пред местните, щатските и федералните нива на американската политическа и икономическа власт, с цел по-добро представителство на българите от Средния Запад.

 

Генерално консулство на Р. България в Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.