Home » Избрано

Агроновините: БАБХ купува от компютърна фирма препарати за откриване на чума

2018.08.08 Няма коментари
Spread the love

Екатерина Терзиева, “Агроновините”

Източник: Аgronovinite.com

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще купи по спешност набори и препарати за откриване на чума по овцете и козите. Агенцията е открила процедура за договаряне само с една конкретна фирма, регистрирана в съда преди месец, тъй като единствено тя имала оторизация от френския производител „ID VET“ да предлага нужните диагностични препарати, става ясно от Решение за откриване на процедурата в Агенцията по обществени поръчки (АОП).

Общата стойност на препаратите е 336 184 лв. без ДДС и поръчката се възлага на „Глобул вижън 2018“ ЕООД. Фирмата е учредена точно 9 дни след първата заповед на директора на БАБХ за евтаназиране на овце – на 29 юни 2018 г. в София, от Никола Христов Явахчов, показва учредителният акт. Седалището е на 14-ия етаж в блок в столичния квартал „Сухата река“, район „Подуяне“.

Според Търговския регистър, дружеството е вписано в съда на 6 юли 2018 г. с капитал от 500 лева и с предмет на дейност „продажба на компютри, хардуер, периферни устройства, електронно офис оборудване и софтуерни продукти, ремонт, поддръжка и рециклиране на компютри, изграждане и поддръжка на компютърни информационни системи, програмиране, консултации в областта на информационните технологии“.

Източник: Аgronovinite.com

Не е ясно как само за месец „Глобул вижън 2018“ г. е успяла да получи оторизация от френската фирма производител на диагностични препарати, при това единствена в България. Тя няма пазарна история, най-малко в сферата на ветеринарно-медицинската дейност. Управителят Никола Явахчов през 2009 г. е бил вписан като прокурист на друга фирма за компютърна техника и сервиз – ЕТ „Ви М Ви – Виктор Лазаров“.

Ще бъдат закупени 39 360 дози от диагностичния кит „Елайза“ (Elisa) за откриване на антитела срещу вируса на чума, 1920 дози за откриване на антгиген на вируса на чума по дребните преживни животни и други 2000 дози за диагностика на чума, се посочва в документацията на БАБХ до АОП.„Изборът на процедура е обусловен от необходимостта от неотложно възлагане на поръчката, наложено от изключителни обстоятелства, и не е възможно да бъдат спазени сроковете, включително съкратените, за открита, ограничена процедура или състезателна процедура с договаряне“, се посочва в мотивите на решението на БАБХ за откриване на процедурата.Спешните мерки се налагат, заради „извънредната и усложнена епизоотична обстановка в страната по отношение на болестта чума по дребните преживни животни и нейното бързо разпространение в страната през юни и юли 2018 г.“, мотивира се БАБХ.Държавната агенция оправдава бързите си действия и с това, че чумата по дребните преживни животни е силно заразна, предава се бързо, има агресивно развитие, висока смъртност, може да застраши националната сигурност и затова се препоръчва „радикално унищожаване с всички произтичащи процедури“.

—————————————————————————————————————————————————————————

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Коментар на Анна Некезка във Фейсбук:

“Я вижте от вчера една процедура за обществена поръчка на БАБХ за 336 хил. лв., за лабораторни тестове ELISA, която, видиш ли, само една фирма можело да оперира и имала сертификат, затова нямало други поканени в ОП.

Фирмата е Глобул Вижън 2018 ЕООД, която странно, не намирам в тръговския регистър. Била регистрирана по ТРРЮЛНЦ, демек юридически лица с нестопанска цел. Та въпросната фирма се занимава с компютри, хардуер и софтуер, регистрирана миналия месец, на 06.7.2018 г. Хахах, вие от Българска агенция по безопасност на храните – БАБХ, сериозно ли? 40 000 теста. Толкова ли изкате да избиете?

В поръчката се казва също:

“Лечението на чумата не е ефективно и не се препоръчва. Имайки предвид бързото разпространение на заболяването, агресивното развитие, високата конагиозност и опасното навлизане в много големи райони, се препоръчва радикално унищожение по всички произтичащи процедури.”

Ще избиват до последно. Организирайте се по села, гледайте за всеки документ, печат, обект и ушни марки. Направете гласност, снимайте, викайте медии. Тези няма да спрат.”

Снимка: Анна Некезка

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.