Home » Авторски страници, Е-Списание

Денят на независимостта. 242 години от създаването на САЩ

2018.07.04 Няма коментари
Spread the love

Днес е 4 юли, Денят на независимостта. Тази година рожденият ден на САЩ се празнува за 242-ри път.

Както е известно, на 4 юли 1776 г., Континенталният конгрес одобрява Декларацията за независимост, която е първият официален документ на новата държава, наречена Съединени щати на Америка. С този документ 13-те британски колонии на Източното крайбрежие на Северна Америка обявяват независимостта си от Великобритания и официално се обявяват за „свободни и независими щати“.

Един от основните автори на текста на Декларацията е бъдещият втори президент на страната – Томас Джеферсън.

Документът започва с думите: “Ние смятаме тези истини за видни от само себе си – че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие.”

Декларацията е смайваща със своята дързост и послания, за времето, в което е написана. Под нея се подписват 56 души, като някои тях слагат подписите си по-късно.

Текстът на декларацията прави потресаващо впечатление по света и особено във Франция. След като я прочита, маркиз дьо Лафайет обявява, че ще воюва за своя сметка на страната на разбунтувалите се колонисти, а писателят и публицистът Пиер дьо Бомарше събира колосалната сума от 7 милиона златни франка в помощ на тяхната кауза.

Кралят на Великобритания Джордж III получава съобщение за независимостта на колониите след два месеца – на 10 септември 1776 г. Войната за независимост продължава чак до 1783 г. и едва тогава Денят на независимостта става официален празник.

И днешният 4 юли, за съжаление, не се размина без терористични заплахи, както се случва в последните години. Властите разкриха преди дни подготвян атентат, който е бил планиран точно за деня на Националния празник.

Честит и весел 4 юли на всички сънародници в САЩ и на всички американски граждани!

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.