Home » Авторски страници

Клинична диагноза: гладна стачка

2018.07.29 Няма коментари
Spread the love

Сутринта бях у Босия. Докато преглеждах изследванията му от болница “Лозенец”, се натъкнах на това, което виждате на снимката. No comment, както се казва в такива случаи. Имам предвид диагнозата.

Иначе нямам никакво съмнение в това, че лекарите правят, каквото е по силите им, но вероятно все още не са се сблъсквали с такъв случай. А Босия е случай. И в живота, и в медицината.

Чета тук-там, че вървят спекулации относно състоянието му след месец и половина глад. Виждам го често и мога да кажа, че картината не е за хора със слаби сърца. Сърцето и белите му дробове са добре за човек в неговото състояние. Макар че има перикардит, не се задъхва. Бъбреците му са много зле. Той самият има известни познания по физиология и органи на човешкото тяло, и е наясно с това. Най-малкото по причина, че през последните дни леко увеличава собственото си тегло. Причината е, че отделя едва по около 100 мл на ден като урина. Останалото количество вода – литър и нагоре, не се преработва. Това е лошо. Дори много лошо.

Заварих го в много лошо настроение и доста раздразнителен. Мисля, че е подозрителен. Не само към лекарите, но дори и към най-близките си. Мисля, че това е нормално. Освен, че трябва да устиска колкото се може по-дълго своя живот, той се бори и за своето достойнство.

Дано все пак през почивните дни той да се съгласи да бъде приет за известно време в болница. Дори да не приеме захранване, поне ще бъде под непрекъснато лекарско наблюдение.

Ако си задавате въпроса – защо все пак се случва всичко това, аз на свой ред ще Ви попитам: а кое е то? Гладната стачка на Николай или пък това, което се случва в обществото ? И то не от вчера, а от много години насам.

В едно съм сигурен – за да спрем да се влачим по корем (както се изрази той на неотдавнашната си пресконференция), не са достатъчни усилията на един човек. Та бил той и най-овластеният в държавата. Нито пък силата на най-безсилния (Босия) понастоящем. В същата тази държава.

Но това вече са си мои разсъждения. Надявам се да ги продължа, но по-натататък. Извън случващо се сега и в в друг контекст.

 

Пламен Даракчиев,

28 юли 2018 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.