Home » Авторски страници, българи зад граница

Протест на българи в Лондон срещу геноцида в България

2018.07.15 Няма коментари

Днес в Лондон наши сънародници се събраха пред Българското посолство, на протест “срещу геноцида на българския народ през последните 30 години”, както бе обявен самият протест. Той бе организиран от Фейсбук група “Против геноцида на Борисов и всички досегашни управляващи мафии”. Протестът беше обявен в тази ФБ група като “НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ ГЕНОЦИДА ВЪРХУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 30 г., юли 2018 г., в БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ СТОЛИЦИ”.

Организаторите на протеста заявиха, че зад него не стои нито една политическа партия. Протести бяха обевени днес по същото време и в Берлин и в други европейски градове. На протеста в Лондон бяха дошли и сънародници от някои други британски градове, както и български емигранти от ромския етнос. Някои от плакатите на днешния протест бяха с ликовете на главния прокурор, на премиера и на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ, с текстове под тях  “Сотир бей”, “Борисов Башибозушки” и “Цецо паша”.

Протестиращите бяха сложили траурни черни лентички, символизиращи надслова и смисъла на този протест, който бе свързан и с протеста на майките на деца с увреждания в София, и с гладната стачка на Николай Колев – Босия, и с масовото избиване на селскостопански животни в Странджа, и въобще с начина, по който се управлява България по време на прехода, който опразни страната и прати стотици хиляди като тях далеч от Родината. 

Те скандираха пред посолството “Оставка”, “Мафия”, “Убийци” и призоваваха българския посланик в Лондон, като представляващ България в британската столица, да слезе при тях. Както и да предаде на премиера Борисов, че българи в Лондон искат оставката му. Протестиращите се заканиха следващият им протест да бъде есента в Брюксел, пред Европейския парламент.

Всеки сънародник, дошъл пред посолството, можеше да излезе отпред и да бъде един от ораторите на протеста. И излезлите отпред говориха по всякакви теми, свързан с управлението на България и които им бяха на сърце, и искаха да ги споделят на този протест. 

“Ние сме много, нас не ни е страх, ние не зависим от мафията на Борисов – каза един от ораторите. И ще се върнем сега през лятото всички, които можем, за да подкрепим сънародниците си в България. А този протест го правим, за да им дадем кураж.”

Един от плакатите на протеста беше с лика на баба Дора от село Шарково в Странджа. Държеше го една българка от Брайтън, който беше дошла специално в почивния си ден в Лондон заради този протест.

“Ако не се хванем в ръце, след 20 години България няма да я има и ще я гледаме само на картинки – каза друг сънародник, дошъл на протеста. – Недейте гледа Русия, недейте гледа Америка. Ако ние сами не си защитим земята, няма кой да я защити.”

Видеозаписи от протеста:

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.