Home » Авторски страници

Добро утро, дарители…

2018.06.18 Няма коментари
Spread the love

Рушащото се читалище “Светлина” в гр. Шипка. Снимки: Божидар Чоторов, “Машина на времето

“Основано през 1861 г., по инициатива на 24-годишния родолюбив даскал Христо Караджов, Народно читалище „Светлина” е едно от първите читалища в България. По време на Руско-турската освободителна война читалището изчезва в пламъци, но много скоро след нея дейността е възстановена в сградата на новопостроеното училище. През 1930 г. читалището се сдобива с нова собствена сграда, с уникалната си архитектура в центъра на града. На 861 кв. м. са разположени киносалон, театрална сцена и множество помещения, в които е кипял културен живот. За концерти, художествени представления и филмови прожекции в читалището са се събирали, както жителите на гр. Шипка, така и хора от околните райони. За съжаление след “промените”, поради липса на средства, сградата е оставена да се руши и в момента представлява жалка гледка…” с тези думи и с няколко многозначителни снимки е представена във ФБ страницата “Машина на времето” историята на едно читалище и неговата много красива сграда, превръщаща се в руини. Историята за това читалище се разчу и стигна до националните медии.

——————————————————————————————————————————————————————

Хъкминян* днес предава от читалището!

Довели са и мил възрастен човек, който плаче пред камерата и разказва за прекрасните моменти на тази сграда.

Включват и млади хора от Стара Загора, дошли да видят разрухата.

Питат ги дали биха се включили с доброволен труд и дали и други млади хора ще се навият. Онези потвърждават.

За капак репортажът завършва с това, че сградата може да се поправи с дарения и доброволен труд, и анонсират, че ще включват културния министър.

Него го пропуснах. “Няма пари, действайте” – сме го чували много пъти, та не останахме да го слушаме пак.

На Хъкминян и останалите като него мога да кажа, че с дарения и доброволен труд Сичко става, обаче все ни изниква въпросът къде е държавата с нашите данъци и защо е допуснато подобно кощунствено разрушение.

А, сетих се! Не събира ДДС за 16 милиарда, а прокуратурата намира това за нормално.

Иначе ние с дарения болни деца пращаме да се лекуват, сгради спасяваме, поражения от наводнения, даваме и за взривове по гари, унищожили къщите на хората, ринем кал в Аспарухово седмица, изнасяме унищожените мебели на хората в Мизия, даряваме, даряваме, даряваме и те така, но пък държавата прави килим за 40 хиляди за европреЦедателството и унищожава Скаптопара. Да не забравя и, че “държавата” ни осигурява наводнения все по-често, за да има къде да даряваме и да участваме с доброволен труд.

Добро утро, дарители!

 

Стела Николова

———————————————————————————————————————————————————————————-

* Б.р.: Антон Хекимян, водещ на предаването “Тази сутрин” по bTV.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.