Home » Авторски страници

“Жената котка” на Тулуз-Лотрек в София. Изложба “130 новооткрити творби на стари майстори”

2018.06.11 Няма коментари

Само изгубеният шедьовър на Анри дьо Тулуз-Лотрек “Жената котка” е за над 300 хиляди евро, твърди д-р Георги Генов, който живее в Париж и е откупил картината

Картини за милиони са изложени в галерия “Класика” в София, като само шедьовърът на Тулуз-Лотрек – “Жената котка” е на стойност над 300 хиляди евро, твърди историкът д-р Георги Генов. Той е дал цяло състояние, за да откупи картината на Тулуз-Лотрек от колекция в Истанбул, съобщава неговият меценат акад. Васил Гюзелев. “Жената котка” е била някога притежание на нашето царско семейство, но е продадена от наследниците на цар Борис III.

“Жената котка” на Тулуз Лотрек. Снимка: Личен архив на д-р Георги Генов

Над 100 новооткрити творби на стари майстори са изложени в галерията на д-р Генов. Историкът д-р Георги Генов работи в секция “Македонски въпрос” към БАН и е създател на галерия-музей “Класика”, която вече 27-години е лидер в културния живот на София. Освен галерията, той има и издателство, две книжарници (едната в Охрид), завод за вино и фабрика за цигари, която е била подпалена от “неизвестен извършител”, ателиета и др.

Анри дьо Тулуз-Лотрек (1864-1901)

По време на почивките си на Охридското езеро д-р Генов посещава средновековните паметници на Крали-Марковото царство, достигащи до Голо бърдо в Албания. Ръководи научни експедиции дотам, а в момента живее в Париж, където изгражда третата си галерия. Целта му е да направи български културни центрове в Торонто, където е работил, в Охрид и разбира се – в Париж.

Д-р Георги Генов. Снимка: Личен архив

Член е на “Комитета Юли Пинкас – ПАСКИН” и на едноименната фондация в България. Той и акад. Гюзелев правят дарения на Софийската и Видинската община – където е роден Паскин, канят в България наши сънародници, за да се изявяват на родна земя.

На 20 юли т.г. в галерия “Класика” ще бъде открита изложба на Еми Кулинска от Париж и на проф. Георги Чапкънов.

 

ВИП Комюникейшън

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.