Home » Авторски страници, българи зад граница

Български език ще се изучава като отделен предмет в гимназиите на SD 214 в Илинойс

2018.06.06 Няма коментари
Spread the love

Имаме удоволствието да Ви информираме, че по време на среща миналата седмица между генералния консул на Р. България в Чикаго Иван Анчев и ръководителя на 214 училищен район в щата Илинойс д-р Дейвид Шулър (214 School District Superintendent Dr. David Schuler) е постигнат значим пробив в насока пълноценно изучаване на български език в американските държавни гимназии. Било е договорено, че от учебната 2019/2020 г. може да започне изучаването на български език като отделен предмет в гимназиите на училищен район 214 (SD 214).

Иван Анчев и д-р Дейвид Шулър

Българският ще бъде изучаван пет дни в седмицата, по 1 учебен час на ден. За целта през идната учебна година (2018/2019 г.) в дадена гимназия от SD 214 трябва да се съберат заявки за поне 28 ученици, кандидати да учат български език през учебната 2019/2020 г. Ръководството на SD 214 предпочита това да се ученици от 9-10 клас, с оглед дългосрочността на проекта. Българският език ще бъде преподаван от български учител, който следва да е с педагогически сертификат, позволяващ му педагогическа дейност на територията на щата Илинойс.

На срещата между генералният консул Анчев и д-р Шулър са присъствали и г-жа Анджела Сиси, директор на програмите за езиково развитие в SD 214 (Angela Sisi, Director of Language Development) и Дан Уайднър, директор „Академични програми” на SD 214.

Припомняме ви, че в 214 училищен район на щата Илинойс българската общност е с най-голямо присъствие – няколко стотин български деца (може би дори и повече) учат в началните училища и гимназиите от района. В SD 214 влизат следните гимназии (в които потенциално от 2019/2020 г. ще може да се изучава български език):

· Buffalo Grove High School;

· Elk Grove High School;

· John Hersey High School;

· Prospect High School;

· Rolling Meadows High School;

· The Academy at Forest View;

· Vanguard High School;

· Wheeling High School

ГК – Чикаго счита, че постигането на възможност за изучаване на български език, дори и само в един училищен район в Америка, е събитие с голямо значение – за българската общност, за децата на България. Изучаването на роден език в ежедневна учебна среда ще даде възможност нашите деца да изучават интензивно майчиния език, за да могат да бъдат още по-успешни в силната конкурентна среда на американските колежи и университети, на пазара на труда, в съвременния свят. Тази инициатива ще издигне още повече и престижа на българските съботно-неделни училища, които и в момента поставят основите на изучаването на майчиния език.

Призоваваме всички сънародници, които са заинтересувани от тази инициатива и/или имат въпроси, да пишат на и-мейла на Генерално консулство – Чикаго: [email protected] – ще им отговорим своевременно на всички въпроси. Нека да превърнем тази благородна инициатива в кауза на нашата общност – през 2019/2020 да видим първите ученици и учебници по български език в класните стаи на американските гимназии!

P.S. Много важно уточнение: горепосочената възможност за изучаване на български език в американски гимназии касае само и единствено 214-ти училищен район на щата Илинойс. Към момента това не се отнася за никой друг училищен район на щата. Ако успеем тук, където има най-голям брой български ученици, ще имаме правото да изискваме подобно нещо и на други места с по-голяма концентрация на българи.

 

Генерално консулство на Р. България в Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.