Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Одеса почитат паметта на Ботев

2018.06.02 Няма коментари
Spread the love

Одеса, Украйна. На 2 юни 2018 г., от 12:00 ч. местно време, Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ ще проведе преклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер, гр. Одеса. Българската общност в Украйна винаги се събира да почете паметта на големия поет-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В мероприятието ще се включат ученици от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“, които ще разкажат за живота на Христо Ботев и ще рецитират неговите творби. Цветя и венци ще бъдат поднесени от Българския младежки клуб „Актив“ и Одеския български драматичен театър.

Христо Ботев e учил във Втора Одеска гимназия. Строгият режим и консервативните порядки тук твърде скоро го настройват враждебно – срещу училището и образователната система, срещу голямата част от българската колония в Одеса. Синът на даскал Ботьо Петков се откроява сред останалите младежи със своя свободолюбив и темпераментен характер, с особено силното си чувство за лична чест и достойнство, с будния си интелект и устрема към национално значими и героични дела. От този период датират и неговите първи поетически прояви. Неговото стихотворението „Майце си” е изпратено от Одеса на в. „Гайда”.

В края на август 1866 г. Ботев получава назначение и пристига като учител в заселеното с българи-колонисти село Задунаевка, а след това продължава да работи в град Измаил. И в тази нова за него среда Ботев е такъв, какъвто го познаваме – независим и самостоятелен, с жажда за необикновени и велики дела, с неизтощимо любопитство към пълнокръвния и динамичен живот. През 1875 г. възглавя българско национално-освободително движение и се явява един от националните герои.

В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България, на 13 ноември 2009 г., по инициатива на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, бе открит паметник на Христо Ботев.

 

Конгрес на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.