Home » Авторски страници, българи зад граница

Поздравителен адрес за Деня на Ботев от Конгрес на българите в Украйна

2018.06.02 Няма коментари
Spread the love

Уважаеми сънародници,

На 2-ри юни всички българи отдават почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12:00 цяла България застива под воя на сирените, които ни напомнят за героическите постъпки на хиляди сънародници, отдали живота си за нашата историческа прародина. Във времената на духовното възраждане на българите всяка помощ се оказва важна за съживяване на народния дух.

Христо Ботев използва силата на словото за борба срещу поробителите. Около неговите идеи се обединяват десетки българи и неговото слово преминава в действие, като Ботев формира чета и се включва в освободителното движение в помощ на въстаниците. Четата не среща подкрепата на българите, води тежки сражения в Балкана. Достойният подвиг на нашите предци не бива да се забравя, а историята трябва да ни служи за урок за нашите решения и действия.

За българите в Украйна името на Христо Ботев има особено значение. Той учи в Одеса, работи в село Задунаевка и град Измаил. За сравнително краткия си престой в Бесарабия, той успява да остави дълбока следа тук и името до днес живее в народната памет.

Свободата е скъпа! За да я запазим, нека не пребягваме към човешки жертви, а извличаме най-доброто от безценните уроци на историята ни. Думите на Христо Ботев остават актуални и днес. Нека всички наши дела бъдат насочени към създаване на силно поколение и достоен живот. Бъдете здрави и пазете родното!

С уважение,

Колективът на
Всеукраинската обществена организация
„Конгрес на българите в Украйна“

Паметникът на Христо Ботев в Одеса

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.