Home » Авторски страници, Е-Списание

За възстановяване работата на радио „СВОБОДНА ЕВРОПА“

2018.05.25 Няма коментари
Spread the love

Едва ли в български медии сте прочели следващото съобщение, публикувано на сайта на Гражданско движение „БОЕЦ“ (България обединена с една цел). Поместваме това съобщение без съкращения, заедно с още информация по темата – кратък видео и фоторепортаж от Вашингтон.

.

До Конгреса на САЩ бе внесена Петиция
за възстановяване работата на радио „СВОБОДНА ЕВРОПА“
секция „България“

.

По инициатива на „БОЕЦ“, на 24.05.2018 г. в кабинета на когресмена Джо Уилсън (Joe Wilson), отговарящ в Конгреса на САЩ за контактите и сътрудничеството с България, бе внесена Петиция за възстановяване на дейността на радио „СВОБОДНА ЕВРОПА“ за територията на България.

Петицията снимана на бюрото на секретаря на г-н Джо Уилсън

В инициативата се включиха водещи български журналисти, медии, както и Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская“. Подписана е от Георги Георгиев – „БОЕЦ“, Асен Йорданов – „Биволъ“, Люба Кулезич – журналист, Огнян Стефанов – „Фрогнюз“, Петър Стаматов – „Eurochicago.cоm“,  Весислава Танчева „No-Coment“, Мирослав Иванов – „Трансмедия“ и Петър Пенчев – „Анна Политковская“.

Петицията бе внесена във Вашингтон от създателя на сайта „Еврочикаго“ Петър Стаматов. Той е присъствал и на официално събитие в Библиотеката на Конгреса на САЩ, организирано от българското посолство, по повод Празника на българската писменост, просвета и култура.

Петър Стаматов в коридора към офисите на конгресмените

Събитието е отразено от сайта „Еврочикаго“: 24 май в Конгресната библиотека на САЩ

Петицията ни бе предадена от П. Стаматов на Ангела Канон (Angela Cannon), референтен библиотекар за България, Русия и южнославянските страни. Представителят на администрацията ще запознае ръководството си с документа и заяви, че документът ще бъде заведен в техния архив. Ценен документ, показващ българската реалност почти 30 години след падането на комунистическия режим в България.

Ангела Канон

БОЕЦ благодарим на  журналистите и медиите, които подкрепиха и се включиха в реализирането на тази идея, и специално на Петър Стаматов, който пое и изпълни ангажимента Петицията да стигне до бюрото на американският конгресмен. През следващите дни ще публикуваме обширен материал по темата, като ще обявим и следващите си стъпки, които да направят възможно реализирането на тази идея. Надяваме се тя да получи гласност и да събере широка подкрепа сред българите, запазили стремежа си към свобода и ценящи свободата на словото!

.

Във видеото е запечатан момент от връчване на Петицията на г-жа Ангела Канон, за да бъде заведена в архива на Конгресната библиотека.

 

Прилагаме пълният текст на Петицията, в която са представени и мотивите на подписалите я:

Дo:

КОНГРЕС НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ

 

П Е Т И Ц И Я

Уважаеми дами и господа,

ГД „БОЕЦ’’ , като представители на гражданското общество в България, заедно с група независими журналисти и издатели:

Асен Йорданов – журналист и собственик на сайта за разследваща журналистика „Биволъ”, носител на международни награди за разследваща журналистика.

Люба Кулезич – независим журналист и продуцент на телевизионни предавания, свалени брутално от ефира на телевизиите, заради свободно изразяваното мнение по важни за обществото теми.

Огнян Стефанов – създател на сайта „Фрогнюз”, оцелял след опит за убийство заради журналистическата му дейност.

Петър Стаматов – собственик на сайта „Еврочикаго”, най-цитираната българска медия в САЩ.

Мирослав Иванов – журналист и редактор на сайта „Трансмедия”, занимаващ се с икономически анализи и разкриване на финансови и корупционни престъпления.

Весислава Танчева – член на „БОЕЦ”, журналист и издател на сайта „No-Coment.bg”

Петър Пенчев – Асоциация за свободно слово „Анна Политковская”, носител на международната награда за защита на човешките права „Златен гълъб”, връчвана на признати световни лидери като Вацлав Хавел и Лех Валенса.

Обръщаме се към Вас, с надеждата да бъде чут призивът ни за подкрепа да възстановим дейността на радио „СВОБОДНА ЕВРОПА” за територията на Република България!

Радио „Свободна Европа“ е създадено след края на Втората световна война и финансирано от правителството на САЩ. Започва да съществува от 1949 година, като първото излъчване на български език е от 1950 г. в Ню ЙоркС радио „Свободна Европа“ са свързани и някои от големите български журналисти, емигрирали от България по времето на комунизма – Георги Марков, Владимир Костов и др. През 1978 г. Георги Марков предоставя за излъчване своите „Задочни репортажи за България“, остра критика на социалистическите порядки. Радиото е исторически свързано с България и се надяваме тази връзка и неговата дейност да бъдат възстановени.

През последните десетилетия гражданите на България живеят в условията на фасадна демокрация. Разделението на властите е условно. Парламентът е със скандално ниски нива на обществено доверие. Той функционира все по-видимо под диктата на управляващата партия ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов. В ролята на премиер и глава на изпълнителната власт той успя – явно или не – да си присвои  множество правомощия и контролни функции, в това число и над службите за сигурност. В ход е отслабване на институциите и установяване на едноличен авторитарен режим. Този процес на ликвидация на демокрацията е съпътстван от опити за политико–олигархична окупация на съдебната система и драстична злоупотреба с безконтролната прокуратура, изградена по сталинистки модел. Независими медии на практика не съществуват. Непримиримите граждани, свободните журналисти и честните и независими магистрати са подложени на репресии и натиск. Над тях се извършват нападения, побои, покушения и съдебни преследвания, заради смелостта им да се борят срещу властта на мафията и куража им да казват Истината. Прокуратурата, начело с главният прокурор Сотир Цацаров, е превърната в бухалка за поръчкови саморазправи, а обществените медии и институции по принуда се държат като нейни слуги.

По последни данни на организацията „Репортери без граници“, България се нарежда на 111 място по свобода на словото – последна сред всички държави в Европа. За сравнение, през 2006 г. същата организация поставяше страната на 36 място. Фактически, не може да се говори изобщо за съществуване на свободни медии у нас – с много малко изключения те са части от корпортивно-политически структури и собствениците им ги ползват като оръжия един срещу друг, обединявайки се единствено в усилията си да задушат всеки опит за изразяване на свободно мнение.

Огромната част от печатните медии са собственост на един човек, притежаващ и пълен контрол върху разпространителната мрежа в страната, и неговото име е Делян Пеевски – депутат и олигарх. Той е най–яркото олицетворение на престъпния модел на управление на страната, назован от гражданите като Модела „КОЙ’’. Именно това е моделът на задкулисното управление на мафията. Правителството в лицето на премиера Бойко Борисов работи в симбиоза с Пеевски. Тази симбиоза позволява обществените медии, както и голяма част от останалите, да бъдат контролирани чрез скрита собственост в тях и чрез различни форми за финансовото им и административно подчиняване. Електронните медии са зависими от държавно финансиране, осъществявано с фиктивни обществени поръчки, а обществените медии – БНТ, БНР и БТА са превзети от зависими администратори, обслужващи интересите на управляващите и стоящите зад тях олигарси, което води до изкривяване на медийния пазар и среда в България.

Наложена е всеобхватна цензура, включително и чрез социалните мрежи. Свободолюбиви журналисти биват заплашвани публично в ефир от политици и управници, и безцеремонно уволнявани. Има и множество случаи на  физически нападения и покушения над журналисти и собственици на независими медии, отразени от международните правозащитни организации и институции, включително и в последния доклад от 2018 г. на Държавният департамент  на САЩ, в който е отразен случаят на нападението над журналиста от сайта „Биволъ” Стоян Тончев. Липсва свободна трибуна за гласа на гражданското общество! Липсва свобода на словото. Липсва възможност българските граждани да получават обективна информация за случващото се в страната и чужбина. Това ни дава основания да твърдим, че в България де факто се разпорежда диктатура на мафията, въпреки че властите де юре се кълнат във вярност на Европейския съюз и НАТО.  Властта е в ръцете на шепа олигарси, бивши комунисти, мафиотизирани и корумпирани управници, превърнали страната ни в най-бедната и корумпирана държава в ЕС. Ситуацията е по-тежка дори от мрачните времена на комунизма, защото тогава инакомислещите и несъгласните с режима на Тодор Живков и с господството на комунистическата номенклатура се уповаваха на медии, действащи отвъд Желязната завеса.  Те успяваха да пробият цензурата и информационното затъмнение, наложени от пропагандната машина на тоталитарната държава. Сред тях такива като Радио „Свободна Европа“, „Гласът на Америка“, BBC Radio и др. бяха лъч светлина за българите.

Но близо 30 години след официалното падане на Берлинската стена и комунизма българите отново тънат в мрака на лъжите, фалшивите пропагандни новини, медийната цензура, манипулациите, беззаконието, репресиите и корупцията. Това е ясен знак, че закриването на Радио „Свободна Европа“ през 2004 г. е било преждевременен ход, в резултат от предоверяване в качествата на българската демокрация и съответстващите й партийни образувания и политици.

Последните няколко правителства на Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Бойко Борисов наложиха корупцията като безнаказан стил на управление. Липсата на свобода на словото, на върховенство на закона и на справедливост принудиха над два милиона българи да напуснат родината си, прокудени от смазващата корупция и мизерията. Останалите в страната българи са доведени до отчаяние и отвращение към политическата  класа, управляваща на ротационен принцип и с помощта на обслужващ интересите й избирателен закон.

След приемането на България в ЕС, вместо да внесем демокрация и ценности от Европа, ние изнасяме корупция, престъпност и несигурност в Съюза. Милиардите от европейските фондове потънаха в джобовете и офшорните сметки на корумпираните ни управници и направиха мафията ни още по-могъща, а обикновените хора са все така бедни. Болниците ни фалират, а строим ненужни стадиони в безлюдни села, само за да може управляващата ни клика да краде и източва пари от европейските фондове. Корупцията и мафията са злото, което погубва народа ни, но те си проправиха път и до Брюксел. Няма друго обяснение за бездействието на европейските институции след стотиците сигнали за злоупотреби с европейски средства, подадени от неправителствени организации, въпреки натиска над тях, както и от отделни граждани. Нещо повече, европейските лидери се прегръщат с босове на мафията в България, инсталирани във властта. Така ги легитимират и им дават  сила да смачкат гражданската съпротива в страната. Г-н Юнкер и г-жа Меркел се целуват с Бойко Борисов и го наричат „моя приятел”, а службите и институциите в САЩ, Германия и други европейски държави представят информация и данни за неговото криминално минало и настояще.

Как да разбираме това? Българският народ направи своят избор с влизането на страната в ЕС и НАТО, но може ли наистина да разчита на европейската солидарност? Нима европейските народи не разбират, че нашият Организиран мафиотски модел посяга и към техните пари? Нима не търсят отговорност на своите политици за действията и бездействието им? Нима Европа и Америка ще гледат безучастно как един народ загива? Вълната на евроскептицизъм, заляла Европа през последното десетилетие, се дължи и на това – липсата на воля и неспособността на европейските лидери и институции да реагират ефективно на ширещата се корупция и смазващата липса на справедливост в България. Българите водим своята битка за свободата си, за справедливост и демокрация, и в тази битка Истината е най-силното ни оръжие!

Дори и в контекста на процеса на приобщаване на Западните Балкани към демократичния път на развитие, което е заявен приоритет за ЕС и САЩ, има само два сценария за развитие – нереформираната и медийно задушена България под безпрецедентния натиск на Русия, и очевидните зависимости на политическия ни елит от нея, който изпитваме в момента, довежда Балканските страни до “путински” тип демокрация. Вторият сценарий е възвръщане на демократичния потенциал, както на България, така и на балканските страни. Липсват ни два основни елемента – свободни медии и функциониращо правосъдие. Тук е нашият ОБЩ интерес с Вас. И той е постижим, ако с Вашата помощ и подкрепа реализираме идеята за възстановяване работата на Радио “Свобода” с фокус върху истинските демократични принципи не само за България, а и за останалите балкански държави.

Затова възстановяването на дейността на радио „СВОБОДНА ЕВРОПА” за територията на България е от първостепенна важност, за да може  българското общество да получава реална и достоверна информация за събитията в страната и чужбина. Дейността на радиото може да бъде възстановена от журналисти и граждански организации в България, с Вашата помощ. В страната има независими и смели професионалисти, които да реализират тази идея, и с Вашата подкрепа можем да върнем надеждата на българите. Такъв общ проект ще бъде и гаранция за обективността и независимостта на радиото. С възстановяването и нарастването на доверието на обществото към възродената медия, с времето тя ще търси варианти и за самофинансиране с помощта на актуалните интерактивни технологични модели.

Едно възродено радио „Свободна Европа“  ще бъде знаково послание към българите, запазили своя стремеж към свобода и справедливост. Затова се надяваме нашият глас да бъде чут от Вас и заедно да създадем една трибуна на истинската демокрация и свободното слово в България.

 

23.05.2018 г.  София, България

Георги Георгиев – ГД „БОЕЦ”

Асен Йорданов – „Биволъ”

Люба Кулезич – журналист

Огнян Стефанов – „Фрогнюз”

Мирослав Иванов – „Трансмедия”

Петър Стаматов – „Еврочикаго”

Весислава Танчева – „No-Coment.bg”

Петър Пенчев – Асоциация „Анна Политковская’

––––––––––––––––––––––––––––––––-

Ето и кратък фоторепортаж от Вашингтон.

 

Сградата на Конгреса

Туристи, които са посетили Конгреса (разбира се без записване)

Дори протестиращите пред Конгреса са усмихнати

Офисите на конгресмените са в съседни сгради (непосредствено до Конгреса), охранявани от по двама полицаи на входа, които единствено те питат при кого отиваш, но дори без да ти записват данните.

Ако не знаеш къде отиваш, то те сами, по списък на стената, любезно те насочват.

Всички офисни врати са широко отворени и пред тях пише: „Добре дошли! Моля, заповядайте вътре!“. На стените висят обявления и съобщения.

Входът на офиса на когресмена Джо Уилсън. Вътре стените са окичени целите с картини, портрети и фотографии, а библиотеките – пълни с книги, справочници и документи.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.