Home » Авторски страници

Софийската премиера на “Читател до поискване”

2018.05.14 Един коментар
Spread the love

На 11 май 2018 г. в Гринуич бук център в София бе представен литературният сборник “Читател до поискване”. Книгата съдържа 40 разказа и 42 стихотворения на 64 български автори от 10 страни и 4 континента. След премирата на книгата във Велико Търново, която беше на 17 март, това бе второто представяне на “Читател до поискване” в България.

От ляво на дясно: Хасан Ефраимов, Мариана Христова, Вихрен Михайлов, Гълъбина Митева, Емил Измирлиев, Генадий Велчев, Рашелия Дилбазова, Лидия Делирадева, Людмил Бочев. Снимката е направена от приятели на Лидия Делирадева. Всички останали снимки в публикацията са на Марияна Таланова.

За представянето на книгата в София дойдоха авторите Вихрен Михайлов, Емил Измирлиев, Лидия Делирадева и Рашелия Дилбазова от София, Людмил Бочев от Враца, Гълъбина Митева от Врачанско, Ради Радев от Пловдив, Хасан Ефраимов от Добрич, Иван Вакрилов от Кембридж, който е в България. 

На първия ред от ляво на дясно: Костадин Коджабашев, Гълъбина Митева, Генадий Велчев, Светла Балуцова (приятел и почитател на литературата), Вихрен Михайлов. На втория ред: Лилия Йорданова, Рашелия Дилбазова и др.

В Гринуич бук център беше и литературният редактор на в. “Култура” Марин Бодаков. Бяха и авторът на корицата и незаменим член на екипа Катя Донкова, редакторът Мариана Христова, издателят Димчо Джиговски. Събитието бе уважено и от Костадин Коджабашев, ръководител на дирекция “Двустранни отношения” в Министерството на външните работи.

Крайният вляво на снимката е Николай Гусев. Раздаващият автографи е Вихрен Михайлов.

За представянето дойде и Николай Гусев, сътрудник на нашето издание, познат на читателите със своите публицистични текстове. Както и приятели, помагали за каузата на тази или на предишните ни книги, като Марияна Таланова, Ивайло Зартов младши и др. 

Мариана Христова и Марин Бодаков

След встъпителни думи на Мариана Христова, която благодари на всички, уважили събитието, за “Читател до поискване” говори Марин Бодаков. Марин не за първи път участва в представяния на наши сборници. Той разположи тази книга (както и предишните – “Черга пъстроцветна” и “Часовниковата кула”) в контекста на случващото се в съвременната българска литература, с нейните различни течения и “етажи”, които са разделени и не си “говорят” едни с други. Акцентирайки върху това, че в “Читател до поискване” те са събрани заедно. (Видеозапис на казаното от Мариана Христова и Марин Бодаков – тук.)

Марин Бодаков и Рашелия Дилбазова

Т.е., че това е не само сборник с творби и на живи класици, и на почти неизвестни имена, но и пространство без деления по политически или други признаци. Така, както няма и делене, а търсено събиране на творби на български автори от разни точки по света, довело до една по-широка, различна, изненадваща литературна картина.

Емил Измирлиев

Лидия Делирадева

Авторите, дошли на събитието, бяха поканени да излязат пред събралата се публика, за да представят своето творчеството. Някои пожелаха да представят не себе си, а творбите на други автори.

На преден план – Вихрен Михайлов. Вляво са Димчо Джиговски, Катя Донкова и Мариана Христова

Вихрен Михайлов, например, вместо своя творба, представи стихотворенията “България, това съм аз” и “Компромис” на Ивайло Балабанов, и “Тази обич е късна” на Цветанка Ангелова. Иван Вакрилов пък го видя може би само редакторът на “Читател до поискване”, не и публиката. Дали се беше скрил някъде, между стелажите на книжарницата, не стана ясно, но така или иначе не излезе, когато бе призован. 

Гълъбина Митева

Людмил Бочев

Генадий Велчев

Понеже Хасан Ефраимов не пожела да прочете сам откъс от разказа си “Шейтански грип”, това направи редакторът на книгата. 

Хасан Ефраимов

Мариана Христова прочете по-късно кратък откъс и от разказа на Виктор Хинов “Краят на лятото в Средната земя”. А Марин Бодаков се включи изненадващо накрая, прочитайки стихотворението “Жалко за тебе, Неверни Тома”. 

Ради Радев

Видеозаписи с представянето на Емил Измирлиев, Генадий Велчев, Лидия Делирадева, Людмил Бочев, Гълъбина Митева, Ради Радев, Рашелия Дилбазова, Хасан Ефраимов може да се видят тук, тук и тук.

Автори, читатели и почитатели бяха отворили “Читател до поискване” още по време на събитието, където всеки, който бе дошъл, разбира се получи по една или повече книги, заръчани за някой друг автор или приятел, който не е могъл да дойде на място. Или пък за роднини в чужбина. Както се оказа с млада жена от София, която, освен за себе си, поиска книга с автограф и за сестра си в Чикаго. 

“Читател до поискване” се оказа в ръцете и на любопитни дечица, които тепърва ще се учат да четат…

Изказваме специална благодарност на Марияна Таланова и Лилия Йорданова за съдействието при отразяването на софийската премиера на книгата.

.

Послеслов

На представянето на “Читател до поискване” в София бяха раздадени 90 книги, които стигнаха до своите читатели или потеглиха към нови такива. След това представяне, 91-ият “читател до поискване” се оказа един шофьор на такси, който откара в късната вечер на 11 май една редакторка до къщи и получи последния автограф.

.

One Comment »

  • Светла said:

    Прекрасно събитие, организирано с много обич към литературата, всеотдайност към авторите и читателите, и труд! И всичко това – с дълги години работа на доброволни начала! Дано се срещнем и догодина, по същото време 🙂

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.