Home » Авторски страници, българи зад граница

Радиопредаване в Аржентина, посветено на Светите братя Кирил и Методий и нашата азбука

2018.05.25 Няма коментари
Spread the love

Празникът на буквите е един от най-обичаните в нашия календар. Празнува се с особена любов от малки и големи. Но може би с най-голям трепет и вълнение – от българите, живеещи далеч от Родината. Така е и в Аржентина, където съотечествениците ни, в преобладаващата си част наследници на емигранти, съставляват една от най-големите наши общности на латиноамериканския континент. Интересът сред тях към всичко българско е изключителен.

Това е причината интернет радио „Моята България“ – гласът на българите в Аржентина, да излъчи специална едночасова емисия за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Езикът и книжнината са съществена част от идентичността на един народ…“ – така започна предаването. За да продължи с проследяването на живота на двамата братя от Солун и трудните им мисии по евангелизирането на народи из чужди земи. Сред тях се откроява Великоморавската, по време на която създават глаголицата – азбука, която използвали да преведат светите писания, за да ги четат славянските народи. Особено място в програмата беше отделено на дейността на учениците на Св. Св. Кирил и Методий, след като Първоучителите завършват земния си път. Благодатната среда, която последователите им намират в средновековна България, довежда до създаването на кирилицата, с която днес си служат много народи.

Целта на радиопредаването е да разясни приноса на Равноапостолите не само за развитието на славянския свят, но и на цялата европейска цивилизация, с тласъка в духовния й живот, допринесъл в крайна сметка за Ренесанса на Европа.

Емисията предизвика голям интерес сред слушателите, съдейки по многобройните отзиви. За онези, които не са успели да я чуят, медията е предвидила възможността да се изслуша на запис:

https://www.dropbox.com/s/r16m31pebr746at/Panorama%2024.05.2018.mp3?dl=0

Това радиопредаване е естествено продължение на инициативите на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, създател на интернет радио „Моята България“, по популяризирането на делото на Светите братя. Първите стъпки бяха направени с представянето на изложбата “Светите равноапостоли Кирил и Методий и българо-византийско културно общение“, дарена на Асоциацията от Държавната агенция за българите в чужбина. По-късно организацията от Буенос Айрес създаде документалния филм „Солунските чудотворци“. В него се проследява живота и мисията на Първоучителите, техния път в разпространението на нашата азбука, последователите и учениците им, влиянието на създаденото от тях върху България и отражението върху европейската култура. Кинотворбата е показвана с голям успех в различни градове на Аржентина, където съществуват български дружества, както и на сънародниците ни от Монтевидео, Уругвай.

С програмата си в чест на 24-ти май, интернет радио „Моята България“ продължава утвърдилата се вече традиция в дейността на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” от Буенос Айрес да популяризира родната култура в Латинска Америка и да помага за съхраняването на националния дух в българската диаспора.

 

Ася Иванова,

председател на ГА “Българите в Аржентина” – Буенос Айрес

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.