Home » Е-Списание, литература

Приз на името на Дамян Дамянов отлита за САЩ

2018.05.21 Няма коментари

Голямата литературна награда на името на поета Дамян Дамянов (на първата снимка), учредена преди 7 години от родния му Сливен, ще отпътува за САЩ, съобщиха от журито с председател поетесата Надежда Захариева. Журито е решило призът да бъде връчен на живеещия в Пенсилвания автор Васил Славов. За това съобщава в. “Монитор“.

.

Авторът на излязлата от печат през 1989-а дебютна стихосбирка „Спомен за потоп“ е сред първите отлетели отвъд океана веднага след промените у нас през 1989 година.

В САЩ възпитаникът на софийската Алма Матер специализира литература в школата на Брус Уейгъл. Там издава близо дузина поетични и белетристични сборника, едва през 2014-а у нас излиза книгата му със стихове „Звярът“, тогава той прави и първото си завръщане в родината.

На примиерата й е представен от поета Борис Христов с думите: „Васил Славов – и в поезията, и в прозата – е отдавна на върха, без сам да знае. Може би защото никога не е знаел, че е „човек на изкуството“, а работник, приведен на Пътя, по който върви и отминава… Човекът.“

Същата оценка стои и върху корицата на наградената му сега книга „Следверие“, излязла през м.г.

Славов е носител на още няколко големи награди от националните конкурси за поезия на името на Биньо Иванов (през 2012 и 2015 г.) и на Христо Фотев през 2016 г.

В. Славов

Васил Славов

Близо 100 са били книгите, които е пресяло журито, преди да се вземе решението при кого ще отиде барелефът на Дамян Дамянов, който ще бъде връчен на 21 май. Сред досегашните носители на приза са поетите Валери Станков, Тенко Тенев, Деньо Денев и др.

Организатор на събитието е Община Сливен, в партньорство с Издателска къща „Жажда“.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.