Home » Авторски страници, българи зад граница

24 май в Конгресната библиотека на САЩ

2018.05.24 Един коментар
Spread the love

“ЧИТАТЕЛ ДО ПОИСКВАНЕ” И МНОГО ДРУГИ НОВИ КНИГИ, СБОРНИЦИ И АЛМАНАСИ СТАНАХА ДНЕС ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА СЕКЦИЯ НА БИБЛИОТЕКАТА

На днешния празничен 24 май Българската секция на Конгресната библиотека във Вашингтон се допълни за втори път, след дарението, направено миналата година, с много нови български заглавия.

На събитието присъстваха г-н Грант Харис (Grant Harris), началник на Европейския раздел на Библиотеката, г-жа Ангела Канон (Angela Cannon), референтен библиотекар за Русия и южнославянските страни, българският посланик в САЩ г-н Тихомир Стойчев, председателят на Съюза на българските писатели в САЩ и по света Симеон Гаспаров, Виолина Иванова от СБП в САЩ и по света, основателят на Еврочигаго Петър Стаматов и др. Българският 24 май в Конгресната библиотека бе почетен и от г-жа Дида Щадлер (Dida Stadler), служител в секция „Югоизточна Европа” на Библиотеката и приятел на нашето издание. 

Симеон Гаспаров, Тихомир Стойчев, Грант Харис

С приветствени думи към събралите се обърнаха г-н Грант Харис и г-н Тихомир Стойчев. Българският посланик благодари на служителите на Библиотеката за това събитие, организирано в Деня на българската просвета и култура, и разказа защо този ден е толкова специален за нас, българите.

Председателят на СБП в САЩ и по света Симеон Гаспаров каза, от своя страна, че е важно да се правят мостове между различните култури и благодари на американското правителство, на българското посолство и на всички емигранти. Той честити празника на всички и обясни, че днешното дарение на съвременна българска литература за Конгресната библиотека ще допълни Българската й секция с творбите на над 200 български автори, пишещи по цял свят.

Г-жа Ангела Канон представи вълнуващо и увлекателно някои от най-интересните и редки български издания, които са част от фонда на Конгресната библиотека. Като “Неделник”-а на Софроний Врачански, Рибния буквар на д-р Петър Берон, “Хайдути-те” на Георги Раковски, “Любословие” на Константин Фотинов, “Песни и поучения” на Иван Богоров, Дневник на българското Народно събрание, започващ от 1880 г. и издаден през 1894 г., първото издание на английски език за българската граматика и др.

Рибният буквар на д-р Петър Берон

Г-жа Канон спомена в своето представяне и за Тодор Д. Плочев, издател на правна литература от София, направил преди години голямо дарение на български материали за Конгресната библиотека.

Сред всички тези не само важни и редки, но и сакрални за българската култура и история заглавия, извадени и наредени на голяма дълга маса специално за събитието, бяха и новите заглавия, които днес станаха част от  Българската секция на Библиотеката. Като поредния брой на алманаха “Любослов”, издание на СБП в САЩ и по света, като двата тома с разкази и стихотворения от литературния конкурс “Изящното перо”, проведен миналата година в Чикаго, като третия литературен сборник, създаден от нашия редакционен екип и приятели – “Читател до поискване”. Днес и третата ни книга (след първата “Черга пъстроцветна”, излязла през 2016 г., и втората “Часовниковата кула”, 2017 г.) стигна до Конгресната библиотека.

Днешното дарение за Българската секция съдържаше и много самостоятелни заглавия с проза и поезия – книги на Виолина Иванова, Георги Витанов Богат, Иво Рафаилов, Владимир Попов, Георги Ряпов, Михаил Цветански, Ангел Колев, Весела Тотева, Георги Ганев, Георги Атанасов и др. Освен книгите, на Конгресната библиотека бяха дарени и броеве от български вестници.

Българският 24 май в Конгресната библиотека във Вашингтон бе озвучен накрая с “Върви, народе възродени”, изпълнен от присъстващите.

След края на официалната част гостите на събитието бяха разведени из залите на Конгресната библиотека. 

.

Следват още снимки от събитието, предоставени ни любезно от Камерън Гирвин (Cammeron Girvin).

.

.

.

.

.

One Comment »

  • DANIELA VALKANOVA said:

    Прекрасно събитие! Поздрави за инициаторите и присъстващите. България е във всяко кътче на света, където в сърцето тупти любовта към Родината.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.