Home » Авторски страници, българи зад граница

Български православни икони в Аржентина. Огнян Колев и неговото изкуство

2018.05.07 Няма коментари
Spread the love

Непривично е да се говори за ортодоксална живопис в католическа страна, но не така мисли един наш сънародник, посветил се на иконописта в далечната латиноамериканска държава. Години наред иконографът Огнян Колев живее и работи в Буенос Айрес и създава икони, занимава се с реставриране и преподава на своите ученици и последователи каноните на това трудно, но благословено изкуство. Неговите творби имат особено излъчване. Той вярва, че иконите му са прозорец към небето.

Огнян Колев

Преди да се засели в Аржентина, Огнян живее известно време в Съединените щати, където провежда иконописни семинари и показва изложби в Небраска, Южна Дакота, Колорадо, Уайоминг и Илинойс. Участвал е в изложби в Гърция, Чехия и, разбира се, в Аржентина. Негови икони красят различни галерии и присъстват в частни колекции в България и в много други европейски страни.

Тук е мястото да се каже, че този български творец е представен от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ чрез кампанията „Открий български талант“, която се провежда вече втора година, с цел да популяризира наши сънародници, живеещи в Латинска Америка и създаващи изкуство от всякакъв род. Чрез материали в информационния си портал и най-вече с предавания и интервюта на своето интернет радио „Моята България“*, организацията от Буенос Айрес дава гласност на живота и делото на тези творци. Така писатели, поети, музиканти, художници, скулптори и др. стават известни не само на тукашна земя, но и в България, а и навсякъде, където има българска диаспора. И ни изпълват с гордост, заради приноса им към националната ни култура и поради факта, че за Родината се знае и говори повече по света.

Огнян Колев беше така любезен да отдели време за интервю, включено в специалното предаване, което радиото му посвети, и да разкаже за това, което го напътства в православното изкуство – неговата неизменна вяра и любовта към нещата, които твори. Разказа за влечението към иконописването, завладяло го от ранна детска възраст, когато вижда икона на Иисус Пантократор при своята баба. Впоследствие обикаля всички по-известни български манастири, за да се запознае с автентичната църковна живопис. Накрая формира своето схващане, че иконата става наистина такава, когато вярващите могат да се помолят пред нея, когато се чувства силата й свише – тази на светците, изографисани на нея.

Накрая на интервюто иконографът благодари на Асоциацията за възможността чрез кампанията й да се популяризират творбите му. Пожела на слушателите на радио „Моята България“ – гласът на българите в Аржентина, с безкрайната си благост Господ да благослови всички, за да бъдем по-щастливи и да живеем в мир.

 

Ася Иванова,

председател на ГА “Българите в Аржентина”

—————————————————————————————————————————————————————————–

*Бел.ред.: Интернет радио “Моята България” излъчва предаванията си на испански. Това се налага заради особеностите на българската диаспора в Аржентина, преобладаващото мнозинство от която са наследници на български емигранти, достигащи вече до четвърто поколение. Повечето от тези наследници не знаят български. От друга страна, след като БНР спря излъчванията на испанската си редакция, „Моята България“ остава единственото българско радио в света, излъчващо на испански.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.