Home » Авторски страници, българи зад граница

Почина защитникът на българското малцинство в Сърбия Иван Григоров

2018.05.29 Един коментар
Spread the love

Иван Григоров (18.07.1952 – 28.05.2018)

Ненадейно си отиде един от известните съвременни деятели на националното движение на българите в Западните покрайнини Иван Григоров. Григоров е роден в с. Паралово, Босилеградско. Той беше един от основателите на Демократичния съюз на българите в Югославия, а от есента на 1992 г. до края на 1994 г. – и негов председател. По негово време седалището на организацията бе преместено от Ниш в Босилеград и в тогавашните сложни и динамични събития и междуособици, се наложи концепцията на ДСБЮ като самостоятелна и независима политическа организация защитаваща правата и интересите на българите в Югославия.

На 26 февруари 1994 г. Иван Григоров и Зденка Тодорова, със съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина, след десетилетия отсъствие, в Женева отново представят положението на българското малцинство пред представители на международни правозащитни организации. Предоставят документи за нарушения на правата на българското малцинство в тогавашна Югославия на специалния пратеник по правата на човека при ООН Тадеуш Мазовецки.

След смяната му от председателския пост на Демократичния съюз на българите в Югославия, той продължи дейността си самостоятелно и участваше в създаването на Матицата на българите в Сърбия и Босилеградско сдружение в Скопие. Беше активен в борбата за възстановяване на обучението на майчин език в училищата, църковното дело и народните традиции. В сложните условия и взаимоотношения след разпадането на Югославия той продължи собствена линия на поведение, въпреки че неговите идеи често оставаха неразбрани и трудно приложими.

Генералният консул на Р. България в Ниш Едвин Сугарев дойде на погребението му, а Държавната агенция за българите в чужбина и Граждански комитет „Западни покрайнини“ изпратиха съболезнователни писма.

БОГ ДА ГО ПРОСТИ!

 

КИЦ „Босилеград“

One Comment »

  • ivan said:

    ЗА КОМУНИСТА СВТЛИН ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИЙ ВДИГНАХА ШУМ ДО НЕБЕТО ЗА СМЪРТТА МУ ,А ЗА АДАША НИЩО .ИНТЕРКОМУНИСТИТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОДАЖНИЦИ.ПОКРАЙНИНИТЕ 1998Г,ТРЯБВАШЕ ДА НИ БЪДАТ ВЪРНАТИ ,НО ТЕ НЕ ПОСТАВЯТ ВЪПРОСА В БРЮКСЕЛ ИЛИ В ООН.МЪЛЧАТ СИ ,ДА НЕ СИ РАЗВАЛЯТ ОТНОШЕНИЯТА СЪС СРЪБСКИТЕ КОМУНИСТИ.И ПО-ТОЧНО СЛУШАТ РУСКИТЕ ,ЩОТО ТЕ СЪЗДАДОХА МАКЕДОНСКАТА ДЪРЖАВА И ЕЗИК ,С ЦЕЛ ДА БЪДЕ ИЗБИТО БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ.БОГ ДА ГО ПРОСТИ АДАШЪТ!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.