Home » Авторски страници

„Открий България“ на Капитолийския площад в Рим

2018.05.30 Няма коментари
Spread the love

Ансамбъл „Чинари“ заплени гостите на българския спектакъл на Капитолийския площад в столицата на Италия

Спектакълът „Открий България“, посветен на приноса на България към европейската култура, събра стотици зрители на Капитолийския площад в Рим на 28 май 2018 г., информира пресцентърът на МВнР. Събитието бе част от културната програма на Българското посолство в Рим, финансирана по Комуникационния план за Българското председателство на Съвета на ЕС.

Спектакъла откриха музиканти и танцьори от ансамбъл „Чинари“, които представиха вълнуващо пътешествие, очертаващо българския принос към европейската културна идентичност. Кирилицата оживя в 3D мапинг шоу, проектирано върху фасадата на сградата на Римската община, което разказа за това как българската писменост е спомогнала за разпространението на християнството сред източните славяни. Светлинното шоу е дело на българското MP Studio, носител на множество международни награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света. Саундтракът на спектакъла включваше изпълнения от най-новия албум на хор „Мистерията на българските гласове“„Бучимиш“, чиято световна премиера бе на 25 май. Музиката е на Петър Дундаков, а записите бяха със специалното участие на австралийската певица и композитор Лиса Джерард.

Събитието беше открито от министъра на културата Боил Банов и посланика на Р. България в Италия Марин Райков. Приветствие отправи и зам.-председателят на италианския Сенат Паола Таверна и Карола Пена, председател на Комисията по международни отношения на Община Рим.

Специални гости на спектакъла бяха Иван Тотев и Рафаело Де Руджери, кметове на Пловдив и Матера, които през 2019 г. ще бъдат Европейски столици на културата.

Инициативата се организира съвместно с Българския културен институт в Рим, в партньорство с Община Рим и Община Пловдив, с подкрепата на Министерството на културата и Уникредит Булбанк.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.