Home » Авторски страници

Да се помолим отново за Боян

2018.05.08 Един коментар
Spread the love

Продължават усилията за издирването на Боян Петров

Боян Петров. Снимка: Вurgas24.bg

МВнР на България и дипломатическите ни мисии в Пекин и Делхи продължават да са в постоянна връзка с четири министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти, с искане за интензивно издирване на българския алпинист Боян Петров, съобщи днес пресцентърът на МВнР. Получено е уверение от компетентните институции, че правят всичко възможно по случая и желаят да окажат максимално съдействие.

Тази сутрин е бил изпратен екип от шестима професионални планински спасители по трасето към връх Шиша Пангма. Според съобщението на МВнР, преди четири часа екипът се е намирал на около 6000 м. надморска височина и е изчаквал подобряване на времето, за да продължи издирването.

По-късно БНР съобщи, че Боян не е бил намерен в лагер 1 под върха. Трима шерпи от спасителния екип ще нощуват в района и утре се очаква да продължат издирването към лагер 2.

Вчера жената, с която Боян Петров живее на семейна начала – Радослава Ненова, е заявила, че от 29 април никой не го е чувал и виждал, тъй като той е тръгнал сам нагоре към върха. Ден по-късно са се качили и други алпинисти, но когато стигнали до 3-тия лагер, са намерили палатката празна.

Както е известно, българският алпинист Боян Петров е бил забелязан за последно на височина над 7000 метра.

Тибетската алпинистка асоциация е информирала посолството ни в Пекин, че летателната техника, с която разполага, не позволява летене и спасителни операции на височина над 5000 метра. Освен това, хеликоптер не може да се вдигне на височина над 6000 м.

Преди две години Боян Петров беше в тежко състояние, с опасност за живота,  след като беше блъснат от кола в Кресненското дефиле. Въпреки сериозните травми в резултат на този инцидент, той се оправи и започна отново да изкачва върхове.

Тогава имаше призиви да се помолим за него, защото имаше опасност за живота му. Сега също има защо да си спомним за Боян и да се помолим за него, да се пребори и с това изпитание, и да се върне жив и здрав при своите близки.

.

One Comment »

  • Mariana said:

    Посолството на България в Пекин е информирано в телефонен разговор с управителя на Simrik Air Pvt. Ltd., че съгласно плана, общо три хеликоптера (пълно оборудвани за спасителни акции) са излетяли от летище Катманду в 8.30 ч. местно време (Непал)- съобщи днес пресцентърът на МВнР. Трети хеликоптер остава на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на двата хеликоптера, които ще извършват спасителната операция.

    Посолството ни в Делхи е получило допълнителна информация, че хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват намаляване на силата на вятъра, за да направят облитане на съответната височина.

    В екипите са включени опитни пилоти и опитни алпинисти, включително хора, запознати с терена на вр. Шиша Пангма от техни предишни изкачвания на върха.

    Дано не е прекалено късно…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.