Home » Авторски страници

Бъдеще за вестник “Култура”

2018.05.08 4 коментара
Spread the love

В социалната мрежа Фейсбук е създадена група с название “Бъдеще за вестник “Култура”. В нея е публикуван един текст, подписан от редакционния екип, който вече бе публикуван и в самия вестник. Ето какво гласи той:

“Скъпи приятели,

Както знаете, вестник „Култура” ще престане да съществува в края на юли т.г.

Дори лишени от заглавието, на което повечето от нас са посветили десетилетия от живота си, ние ще опитаме да продължим да издаваме Култура – под друго име, но със същия заряд.

Мислим, че той е нужен на България, защото в нея продължава да има твърде много политкомисари, заменили едно „тоталитарно” верую с друго – „демократично” верую.

Продължаваме да смятаме, че българската интелигенция заслужава вестник на всички гледни точки; издание, дом на оперативната художествена критика; средище на истински дебати за нашето развитие; една истински обществена културна медия.

Както разбирате, предстоят ни нелеки дни.

Затова се обръщаме към всички, които искат – и могат – да помогнат.

Банковата сметка на Фондация Пространство „Култура”, дългогодишен и бъдещ наш издател, е:

„СИБАНК”

IBAN: BG93 BUIB 9888 1000 6561 09

Благодарим ви предварително.”

~ Екипът на вестника”

Ако вестник “Култура” има свои приятели и сред българите зад граница, които смятат, че този вестник и екипът, който го прави толкова години, заслужават да бъдат подкрепени, те могат да помогнат за това вестникът да има бъдеще.

Още по темата за в. “Култура” – вж. тук.

.

4 коментара »

 • П. Петров said:

  Ликвидирането на вестник Култура е ясно. Хората все по малко четат вестници а и ръководството е разцепено. Но какво ще стане с портала Култура, който се чете по вече и повдига интересни въпроси? От материалите, които чета, има разлика в културата на двете “Култури”.

 • Mariana said:

  Доколкото се разбра, екипът на портала “Култура” ще вземе името и “шапката” на вестник “Култура” и ще продължи да го прави той, като главен редактор на вестника, дето ще го прави този екип, ще бъде Тони Николов, който сега е главен редактор на портала.

  Екипът, който прави вестник “Култура”, ще се опита да направи нов вестник, като целият символен капитал на този вестник с дългогодишна история ще бъде пришит на практика, така да се каже, към хора, които въобще не са правили този вестник и нямат никакви заслуги за този символен капитал.

  Проблемът е в някакъв смисъл и там, че вместо от екипа на портала да си направят нов вестник и да си градят авторитет за него, те ще го получат така, все едно, че им принадлежи. А тези, на които принадлежи, ще останат не само без финансиране, но и без името и символния капитал на един вестник, за който символен капитал са работили с години.

  И може би все пак във връзка този казус някой трябва да зададе въпроса дали журналисти и интелектуалци, които са способни да постъпят по този начин към свои колеги, могат да имат право на някакъв морален авторитет или капитал? И дали хора, които са известни публично и като автори, пишеши на християнски теми и като добри вярващи християни – какъвто е г-н Тони Николов и не само той от екипа, правещ сега портала – могат да се смятат наистина за добри християни?

 • Raiko said:

  Momchil Indjov

  ПРЕДИ 23 ГОДИНИ БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА БЕ НА РЪБА НА ПРОПАСТТА. А СЕГА НАПРАВИ РЕШИТЕЛНА КРАЧКА НАПРЕД.
  Ужасните писания, от които се възмущаваме днес, всъщност не са от вчера. А се родиха заедно с демокрацията. Просто сега бе стигнато поредното дъно. И се копае още по-надолу. Винаги може по-надолу, по-зле, по-гнусно.
  Самият аз не за първи път се срамувам открито да се нарека журналист. Първият път беше през 1995 г., т.е. преди 23 години.

 • Mariana said:

  “По повод решението на издателя Копринка Червенкова коментира: “Това според мен е брутален трансфер на чужд символически капитал, който вероятно е законен, но е твърде далеч от нормите на приличие. Освен това намирам за несъвместимо с нормите на правото заявеното от фондация “Комунитас” намерение да дигитализира изцяло хартиеното издание до 2007 г. Все пак трябва да напомня, че до тази дата съдържанието на вестника не е нейно.”
  Червенкова подчерта също, че зад днешната “Култура” освен екип стои и общност, за която той е важен. “В името на тази общност ние ще се опитаме да направим вестник, който ще продължи най-доброто от сегашното издание. Затова сме обявили акция за набиране на средства”, обясни тя.
  Седмичникът “Култура” започва да излиза преди 61 години и има своя значима биография – преди под името “Народна култура”, след 1989 – като “Култура”. Негов главен редактор от 1990 г. е Копринка Червенкова. Екипът, който работи и до днес във вестника, смятан от мнозина за елитарна медия, успя да премине през най-тежките години на прехода, без да накърни авторитета на изданието и без да се поставя в нозете на някоя власт. На неговите страници могат да бъдат открити важни текстове и емблематични имена, маркирали последните 30 години.”

  https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/05/23/3183019_koprinka_chervenkova_vestnik_kultura_e_nujen_i_triabva/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.