Home » Авторски страници

Представяне в София на “Читател до поискване”

2018.04.15 Няма коментари
Spread the love

След представянето на “Читател до поискване” във Велико Търново, което се случи на 17 март, на 11 май 2018 г. третият литературен сборник, създаден от редакционния екип на Еврочикаго и приятели, ще бъде представен и в София.

Представянето в София ще бъде на

11 май, петък, от 18.30 ч.,

в книжарница “Гринуич” (Greenwich book center),

бул. “Витоша” 37.

Вход: Свободен

Сборникът съдържа 40 разказа и 42 стихотворения на 64 български автори от 10 страни и 4 континента. Както и при първите две книги, които направихме – „Черга пъстроцветна“ и „Часовниковата кула“, и третият сборник бе съставен от разкази и стихотворения, публикувани в EuroChicago.com. Автори на корицата са Катя Донкова и Даниел Божков.

Авторите, представени в тази книга, са от България, САЩ, Великобритания, Гърция, Германия, Франция, Холандия, Турция, Бразилия и Нова Зеландия. В сборника има творби на български емигранти от пет американски щата – Илинойс, Индиана, Аризона, Колорадо и Флорида.

Авторите са, също така, от София, Пловдив, Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Враца, Видин, Русе, Благоевград, Разград, Перник, Пазарджик, Свиленград, Дупница, Харманли, Карнобат, Тополовград, Якоруда, Тервел и др. градове и села в България. Както и от Чикаго, Индианаполис, Финикс, Денвър, Маями, Лондон, Кеймбридж, Атина, Амстердам, Париж, Сао Пауло, Уелингтън, Истанбул и други градове по света.

„Читател до поискване“ стана възможен благодарение най-вече на основния дарител и за трите ни сборника, Виктор Хинов от щата Индиана, но, както и за първите две книги, имаше и други дарители. За първи път тази наша досега изцяло частно инициатива за издаване на книги с творби на българи автори от разни точки по света бе подкрепена и от Външно министерство, чрез Генералното консулство на Р. България в Чикаго.

Третият сборник съдържа приветствие от българския посланик в САЩ Тихомир Стойчев и отзив на корицата от проф. Яна Хашъмова, преподавател по славянски и източноевропейски литератури и кино в Държавния университет на щата Охайо. Книгата е посветена на трима от своите автори, които вече не са сред нас – Георги Витанов Богат, Сашко Александров и Стоян Вълев.

Читателите на книгата могат да срещнат на нейните страници творби на утвърдени имена като Здравка Ефтимова, Ивайло Балабанов, Калин Терзийски, Георги Борисов и др. Да прочетат творби на автори, известни на българската общност в Чикаго и не само, като Симеон Гаспаров, Калина Томова, Георги Витанов Богат, Людмила Билярска и др. Да се срещнат с творчеството на познатите за аудиторията на EuroChicago.com и на четящата публика в България Красимир Бачков, Сашко Александров, Хасан Ефраимов, Ганка Филиповска, Гълъбина Митева и др.

Да прочетат творби на може би не добре познатите в България, но талантливи наши автори от чужбина Ивайло Терзийски, Здравка Владова-Момчева, Иван Вакрилов, Росица Чакърова (Великобритания), Виктор Хинов, Боби Кастеелс, Андрей Ненов (САЩ), Румяна Симова (Нова Зеландия), Михаил Кръстанов (Бразилия), Слава Костадинова, Елена Пеева-Никифоридис (Гърция) и др. Да узнаят и някои имена, които може би ще срещнат за първи път, като Вехлиджан Ахмедова (България), Ибрахим Бялев (Турция), Владо Стан (Франция), Ани Демирова (Германия) и др.

Момент от Търновската премиера на книгата

За представянето на “Читател до поискване” в Търново дойдоха автори от различни градове на България, както и от чужбина. На 17 март в старата столица бяха Виктор Хинов от Индианаполис, САЩ; Елена Пеева-Никифоридис от Солун, Вихрен Михайлов, Ивайло Зартов, Мариана Христова от София; Красимир Бачков от Варна; Стайка Должева от Пазаржик; Таня Мезева от Горна Оряховица; Цветанка Ангелова от Русе; Симеон Коев от  Търново. Книгата бе представена от литературния редактор на в. “Култура” Марин Бодаков.

За представянето на книгата в София се окачва да дойдат Вихрен Михайлов, Емил Измирлиев, Лидия Делирадева, Рашелия Дилбазова от София, Людмил Бочев от Враца, Хасан Ефраимов от Добрич, Ради Радев от Пловдив, Нури Джурин от Якоруда, както и евентуално Ибрахим Бялев от Турция и Владимир Стан от Париж.

Всички автори, читатели и почитатели на съвременната българска литература, създавана в България и по света, които имат желание и възможност, са добре дошли на 11 май (денят на св. св. Кирил и Методий по стар стил и по църковния камендар), на представянето на “Читател до поискване” в София.

ОТЗИВИ ЗА “ЧИТАТЕЛ ДО ПОИСКВАНЕ”:

БНР – РАДИО БЪЛГАРИЯ – ТУК и ТУК

В. “КУЛТУРА” – ТУК

ТВ “ЕВРОКОМ – ЦАРЕВЕЦ” – ТУК

“БЪЛГАРСКИ КНИЖИЦИ” – ТУК

HASKOVO.INFO – ТУК

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.