Home » Авторски страници, българи зад граница

За желаещите да получат печат за двуезичност по български език на щата Илинойс

2018.04.12 Няма коментари
Spread the love

СЪОБЩЕНИЕ

ЗА КАНДИДАТИТЕ, ЖЕЛАЕЩИ ДА ПОЛУЧАТ ПЕЧАТ ЗА ДВУЕЗИЧНОСТ
ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК НА ЩАТА ИЛИНОЙС

(ILLINOIS SEAL OF BILITERACY IN BULGARIAN)

Уважаеми  ученици и родители,

След като в началото на 2017 г. щатското министерство на образованието в Илинойс прие българския език като част от програмата Seal of Biliteracy, Ви съобщaвамe, че третият изпит за признаване владеенето на български език ще се проведе на 28 април 2018 г. в българско училище „Джон Атанасов”, 1600 Еast Golf Road, Oakton Community College , Des Plaines, IL 60016. в 10.30 часа (начало на регистрацията 9.45ч.).

НОВО за предстоящия на 28 април 2018 г. изпит:

  1. Дава се възможност в него да участват и ученици от 5-и и 8-и клас, но само от държавните училища в гр. Чикаго Chicago Public Schools, CPS, за наградата Seal of Biliteracy Pathway Award. За явяването на тези ученици няма други ограничения и изисквания за ниво на владеене на английски език.

Нивата на теста за владеене български език са: 5-и кл. – А1, за 8-и кл. – А2.

Tестовете се администрират от Департамента по езиково обучение към СУ «Св. Климент Охридски» и се признават от образователното министерство на щата Илинойс.

Повече информация относно програмата Seal of Biliteracy Pathway Award може да прочетете тук: http://cps.edu/Pages/SealofBiliteracy.aspx

  1. ИЗПИТЪТ Е БЕЗПЛАТЕН за всички ученици от 5-и клас, 8-и клас и 12-и клас от държавните училища в Чикаго Chicago Public Schools /CPS/.Таксата за изпита за тези класове изцяло се поема от OLCE, Office of Language and Culture Еducation in CPS.

Условията за заплащане на изпита на учениците от останалите класове и образователни дистрикти в Илинойс са дадени по-долу.

Изисквания към кандидатите-зрелостници за Illinois Seal of Biliteracy:

– Да са регистрирани към датата на провеждане на изпита в държавно средно училище (public high school) на територията на щата Илинойс и да завършват средното си образование през 2018г. (high school senior graduates).

– Да притежават ниво на владеене на английски език с резултат над 21 точки на АСТ тест и 540 точки на SAT тест в частта по английски език и литература (ELA).

ВАЖНО! Поради автономността на всеки училищен/образователен район (school district) в щата Илинойс, кандидатите следва сами да се информират за изискванията и сроковете на своя училищен/образователен район, относно удостояването с Печат за двуезичност върху дипломата за средно образование.

– Всеки желаещ да се яви на изпит следва да се регистрира в сайта bg.e-learning-deo.uni-sofia.bg, след което да попълни формата за регистриране (http://bg.e-learning-deo.uni-sofia.bg/mod/quiz/view.php?id=547). Тя се намира вдясно в главното меню на началната страница на сайта.

Изпитна процедура:

Третият изпит за признаване владеенето на български език ще се проведе на 28 април 2018 г. в българско училище „Джон Атанасов” (помещаващо се в Oakton Community College) на адрес: 1600 Еast Golf Road, Des Plaines, IL 60016. Начало на изпита: 10.30 часа. Изпитът се администрира онлайн от Департаментa за езиково обучение при СУ „Св. Климент Охридски” (ДЕО – СУ).

ДЕО – СУ предлага изпитни нива по Европейската езикова рамка А1, А2, В1, В2 и е одобрен от Illinois State Board of Education. Нивото, което кандидатите от 12-и клас следва да покрият съобразно изискванията, които бордът по образование в щата Илинойс (Illinois State Board of Education – ISBE) поставя за българския език е В1, каквото е и изискването за другите европейски езици, влизащи в програмата.

За учениците от 5-и клас одобреното ниво е А1, а за учениците от 8-и клас одобреното ниво е А2.

Изпитът се състои от две части (устен изпит и писмен изпит), за които се поставят две отделни оценки, които формират общата оценка от изпита.

Устният изпит се провежда от сертифицирани екзаминатори, намиращи се в България, в онлайн разговор с кандидатите по Skype. Разговорът се записва и съхранява като документ от изпита. Продължителността на устния изпит е около 15 минути максимум за кандидат.

Писменият изпит се провежда онлайн чрез изпитната платформа на ДЕО – СУ, базирана върху Moodle. Изпитът включва тестови задачи, които се оценяват автоматично и писмена продукция, която се оценява от сертифициран екзаминатор. Продължителността на писмения изпит е около 150 минути.

МНОГО ВАЖНО: Задължително е преди изпита  всеки кандидат да направи диагностични тестове за съответното ниво (безплатни!), които са в същия сайт в рубриката „Тестиране на знанията по български език като чужд“: линкове
http://bg.e-learning-deo.uni-sofia.bg/course/view.php?id=47 и http://bg.e-learning-deo.uni-sofia.bg/course/view.php?id=48)

В същата рубрика има и примерни стандартизирани тестове, които запознават кандидата с формата на изпита.

Изпитна такса:

Изпитната такса е 100.00 щатски долара на кандидат. Таксата за издаване на сертификата от ДЕО – СУ и изпращането му с куриерска служба до САЩ е 15 долара.  Сертификатът се издава на двата езика – английски и български. Общата сума от 115.00 долара трябва да бъде преведена до 20 април 2018 г. по банковата сметка на ДЕО – СУ, както следва:

 Beneficiary Bank and Address:

BULGARIAN NATIONAL BANK
CENTRAL BRANCH
1 AL. BATENBERG SQUARE, l000 SOFIA
BIC/SWIFT: BNBGBGSD

или

БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА
ЦЕНТРАЛЕН ОФИС
Пл. “Ал. Батенберг” 1000
София

Beneficiary Account Number:
IBAN: BG52BNBG 9661 3100 1743 01 partida DEO / непременно да се напише partida DEO/

Изпит по български език на ………../ име на кандидата/Fees for Bulgarian examination for …***……..(candidate’s name or list of candidates’ names)

Таксата за изпита може да се преведе и в левова равностойност от местна банка в България или да се заплати в касата на ДЕО – София, ул. „Коста Лулчев” № 27.

Организацията-домакин може да изисква от кандидатите допълнителна такса в своя полза за покриване на разходите за квестори, наеми за класни стаи, интернет и други консумативи. В Чикаго тази допълнителна такса е 35.00 долара, платими на организаторите в деня на изпита. Способът на заплащането е с чек.

В деня на изпита регистрираният ученик следва да носи ДВА документа за самоличност със снимка: Ilinois ID; School ID.

Всеки кандидат следва да се яви 40 минути преди обявения час за получаване на инструкции. Препоръчва се използването на личен компютър или лaптоп с инсталирана кирилица, мишка, микрофон, слушалки и webкамера.

За повече информация можете да се обръщате на и-мейл адреси:

[email protected] или [email protected].

За Ваше улеснение предоставяме следните хронологични стъпки:

До 15 април 2018 г.:

Регистрация на кандидатите в сайта на ДЕО: http://bg.e-learning-deo.uni-sofia.bg/;

Попълване на регистрационен формуляр линк: http://bg.e-learning-deo.uni-sofia.bg/mod/quiz/view.php?id=547;

Снимката на кандидата се прикачва към регистрационния формуляр или се изпраща на и-мейл адрес [email protected];

До 20 април 2018 г.: Превод на изпитните такси на от кандидатите в полза на ДЕО;

28 април 2018 г.: Провеждане на изпита.

За повече информация се обръщайте към координаторите:

д-р Мардик Андонян, координатор на изпита в София- e-mail: [email protected];

tel. +359 896 72 5652

Боянка Иванова, координатор на изпита в Чикаго – е-mail: [email protected];

Tel. 1(773) 817 9917

 

Пожелаваме успех на всички кандидати!

——————————————————————————

Генералното консулство на Република България подпомага институционалните взаимовръзки между българската общност и училищните власти на щата Илинойс. ГК – Чикаго не е страна във взаимоотношенията между кандидата за полагане на тест и изпитващия орган в България. Финансовите взаимоотношения между кандидата за полагане на тест, администриращите провеждането на изпита в САЩ български училища и изпитващия орган в България са от частно-правен характер, като ГК – Чикаго не е страна по тези взаимоотношения и не е арбитър при възникнали спорове.

Генералното консулство на Република България в Чикаго не дава приоритет на нито едно българско неделно училище от района на Чикаго при провеждането на теста по български език за придобиване на т.нар. Печат за двуезичност (Seal of Bilteracy). ГК – Чикаго работи в еднакво партньорство с всички български неделни училища на територията на консулски окръг Чикаго, които са сертифицирани от МОН.

 

Генерално консулство на Р. България в Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.