Home » Авторски страници, българи зад граница

Получавате ли неправомерни паркинг глоби в Чикаго?

2018.04.28 Един коментар
Spread the love

Тук искам да споделя своя опит по темата.

Живея в Buffalo Grove край Чикаго – градче, което преди няколко години бе обявено за едно от най-спокойните и добри места за живеене в САЩ (вж. линк). Ето защо красивият Чикаго не ми допада – най-вече поради своя шум и претовареност. Посещавам го само на разни по-значими събития и когато го показвам на гости, дошли от други градове и държави.

В Чикаго от години има проблеми с паркирането, а след събитията от 11 септември 2011 година, от съображения за сигурност, много улици и места за паркиране, дотогава разрешени, бяха затворени. И днес практически е невъзможно да се намери безплатно свободно място в центъра на града. За това има написана не една статия (вж. тук и тук).

Но сега искам да разкажа за последните случаи, при които след мои посещения в центъра на града получих паркинг глоби на домашния си адрес.

За първия случай аз несъмнено съм виновен. При посещение в Чикаго на българския поет и бард Ивайло Диманов, аз го развеждах из града, за да му го покажа и за да направим някои снимки за спомен. Спрях на улица, на която бе разрешено паркирането, и си платих с кредитна карта за два часа. Когато погледнах касовата бележка, която изплю мълчаливият касов апарат, ми направи впечатление, че ми е взел пари само за 1,5 часа до 16:00 ч.  Бях улисан в разговори и не обърнах достатъчно внимание на този факт, понеже на бележката нямаше предупреждение, а и продължителността от час и половина ме устройваше. Помислих си, че може би след 16:00 часа паркингът остава беплатен. А трябваше да обърна внимание, защото, когато се върнахме, само няколко минутки след 16:00 на стъклото на колата ме чакаше фиш за глоба от $100.

Оказа се, че след 16:00 часа паркирането на това място е строго забранено. Преглътнах го с голямо разочарование, защото спокойно на касовата бележка в такъв като моя случай можеше да бъде изписано – платихте за час и половина само, а не за два, защото след това престоят Ви на това място е абсолютно забранен. В такъв случай нямаше да си позволя дори тези няколко минутки закъснение.

Както и да е – всеки трябва да си плаща за грешките (в моя случай парите плати поетът от България, като благодарност за разходката, която направихме).

Какво бе учудването ми, когато след около месец получих по пощата предупреждение да си платя глобата, която вече бе нараснала от $100 на $200.

Обадих се на указания в писмото телефон и с учудване  разбрах, че всъщност аз съм платил само за един тикет, но съм получил и втори.  Оказа се, че той е пак за паркиране на същата улица, но няколко номера по-напред и двадесетина минути по-късно.

Опитах се да обясня, че не съм идиот, и че след като съм взел от стъклото си фиш за глоба, няма да препаркирам на същата улица, за да получа втори. Казах, че имам като доказателство видео и снимки, които правихме през това време.  На тях се вижда, че правим завой надясно и продължаваме разходката си по други улици. Бе ми обяснено да заповядам в съда в Чикаго с всички мои доказателства, за да разрешим спора.

Така и направих. Принтирах снимките, записах на флашка видеото, поисках разрешение да напусна по-рано работа и се явих пред съдията. Той се оказа изключително любезен иq без дори да погледне доказателствата ми и даже не чул края на разпаления ми от вълнение разказ по случая, ми опрости глобата, която по това време се бе удвоила на $200.

Тогава се замислих – колко ли души, нарушители като мен, са получили подобни втори, вече неправомерни глоби, и колко от тях са имали време и доказателства да ходят до съда, за да ги оспорят?

Този въпрос си задавам и днес, след като след моето поредно посещение в Чикаго получих ново писмо и нов тикет с глоба от $60. Ето снимка на част от това писмо до мен.

Оказа се, че съм «заработил» глобата преди повече от месец – на 3 март 2018 г., по време на нацоналния български празник, който бе отбелязан с вдигане на българския флаг пред кметсвото на Чикаго, за което на официалната уебстраница на губернатора Брус Раунър имаше следното съобщение (вж. тук)

Official Website of the Governor’s Office of Illinois Bicentennial

RISING OF THE BULGARIAN NATIONAL FLAG IN FRONT OF RICHARD J. DALEY CENTER

WHEN
Saturday, March 03, 2018

WHERE
Richard J. Daley Center, Chicago, IL, 50 W. Washington St., Chicago, IL, Illinois

TIME
11:00 am – 12:45 pm

This is an annual event that took place every first Saturday of March on the occasion of the Bulgarian National Day celebration – March 3rd. Members of the Bulgarian community is celebrating their National Day, rising the Bulgarian flag between the U.S. National Flag and the flag of the State of Illinois. Students from Bulgarian Sunday schools are presenting a cultural program (due to the weather the cultural program could be indoor). This year is more special for Bulgaria and Bulgarians – in the first half of 2018, Bulgaria is having the Presidency of the Council of the European Union.

———————————————————————————————————————————

Ето какво точно всъщност се случи тогава, защото, както виждате от снимката по-долу, не само моята кола бе украсена с плик за глоба. Може би някои от читателите също са били изправени пред дилемата да платят и да забравят, или да си загубят времето, за да докажат своята правота.

Следва разказът ми, който едва ли ще се различава от разказите на другите, получили глоби на същото място. И при това не само на 3-ти март.

Пристигнах доста по-рано за тържественото вдигане на българския флаг, за да си избера подходящо място за паркиране, за да мога след това по-бързо да отпътувам обратно и да пусна репортаж за събитието (вж. репортажа тук).

Само на стотина метра от площада на кметството видях на улицата черна табела с надпис “Valet parking – $16”.
Предпочетох да изпия едно кафе на топло в заведението, докато чаках, а и $16 не са никак много за град като Чикаго, известен с най-скъпите си паркинги (вж. линк).

След кафето и вдигането на знамето се върнах обратно пред заведението и за мое учудване не открих на мястото им обслужващите паркинга. Отидох до колата си и намерих на стъклото си празен плик за паркинг глоба (вж. снимката долу).

Видях на срещуположната страна на улицата полицейска кола и се обърнах към полицая, като му обясних обясних за случилото се. За разлика от България, тук към полицаите можеш да се обърнеш по най-различни въпроси.

Върнахме се с него назад и заедно открихме ето тези момчета (на снимката долу), които притеснени ми върнаха ключовете и ми показаха плика, че всъщност е празен и няма никаква глоба вътре. Реших, че това е само някакво предупреждение и бързо се прибрах в къщи да пускам репортаж за празника.

А по-нататък вече го знаете – след около месец получих на домашния си адрес съобщение да си платя глобата или да пиша писмо, и да се явя в съда, за да я протестирам.

Този път няма да оставя нещата без последствие и ще се опитам да разбера, колко често се случват подобни “грешки”.

Ще се радвам ако и други в коментари под разказа ми разкажат за свои проблеми с паркирането и глобите в Чикаго.

 

Петър Стаматов

—————————————————————————————————————————————————————————

Послеслов:

Горният текст бе публикуван в Еврочикаго в началото на месеца, но тогава нямах време и не успях да го разпространя в социалните мрежи и не бе видян от много хора. Сега, почти месец по-късно, ще го пусна и във Фейсбук, защото развитието на случая с моята злополучна глоба за паркинг от месец март е още по-интересна от тази отпреди повече от година. Ето какво получих по пошата вчера.

С две думи – вместо покана с определена дата в съда за съдебно разбирателство, по пощата получих съобщение, че глобата ми вече е платена!

Ето резонните ми въпроси:

1) Кой е платил вместо мен глобата?

2) Кога е била платена? Ако е била платена скоро след нарушението, не би трябвало да получа съобщение за глоба в края на м. март, а ако е платена след моя отговор за нейното оспорване, то кой е чакал толкова дълго, за да го направи?

3) Какво би се случило с парите ми, ако си бях платил глобата, вместо да я оспорвам? Щеше ли някой да ми върне парите и ако не, то къде биха отишли те в такъв случай?

4) Моят случай единичен и изолиран ли е, защото и преди повече от година, и преди месец ситуацията е подозрително сходна?

Ще чакам Вашите коментари и мнения и ще отнеса въпросите (мои и Ваши) към градската управа.

Моля, кометирайте и тук под статията, а не само във Фейсбук, за да събера мненията Ви по-лесно. Благодаря предварително!

 

П. С.

One Comment »

  • OIFVet said:

    Вторият случай не ми звучи като грешка, снимките съпровождащи тикета са пределно ясни. Просто момчетата са си паркирали както им е най-лесно и нека клиентът им да духа супата. И на мен ми се случи веднъж, само че тогава момчетата бяха взели и плика барабар с глобата в него, за да се опитат да прикрият че са ми паркирали колата неправилно, така че дори нямах предварително предупреждение. Разчитат на това, че много хора или няма да имат разписка че са им ползвали услугите (особено защото по принцип си е кеш услуга), или че няма да им се занимава да си търсят правата. Трябва да се обърнете към ресторанта и към валет компанията, надявам се че сте платили за кафето си с кредитна карта, или че пазите бележките. Заплашете ги със съд, ако се наложи. Те ще ви обезщетят. Дължите глобата на града като собственик на автомобила, а те ви дължат обезщетение защото те са паркирали вашият автомобил неправилно и така са злоупотребили с вашето доверие и са ви нанесли парични щети.

    Прав сте че паркинга в Чикаго е много скъп, но ако ме питате мен, излиза далеч по-евтино от изгубеното време и нерви и пари в случай на глоба за неправилно паркиране. Не твърдя че няма неправилно издадени глоби, не веднъж успешно съм обжалвал такива, но в случая глобата е правилно издадена, а вие сте жертва на немарливи валети.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.