Home » Авторски страници, българи зад граница

Българи посрещат българи в сърцето на Лондон

2018.04.16 Няма коментари

Който пази традициите си и извън дома, целият свят е негов дом.

За пореден път се уверихме в тази истина на 14-ти април 2018 г., когато нашите гости, група ученици и учители от Първа английска гимназия в София, традиционно прекрачиха и тази година прага на БУ „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон.

Посрещнахме ги усмихнати, в добро настроение, оживени и любопитни. Точно, както се очакват свои, всяка година по същото време, на същото място.

От своя страна нашите приятели донесоха свежестта на България, нейното ярко слънце и любимите вкусове на българските бонбони, които толкова ни липсват тук.

Смесваме се с гостите, представяме се едни на други, разговаряме. С някои от тях се виждаме за пръв път, с други се знаем от предишни срещи.

Нашата директорка, госпожа Мечева, разказва за дейността и постиженията на училището ни през годините, посочва наградите, с които ни е удостоила нашата страна, оповестява големия успех на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), благодарение на която Петицията за признаването на българския като матуритетен език влезе на дневен ред в Парламента на Европа.

Лора и Мария от 12-ти клас разказват на гостите какво е да живееш в глобален мегаполис като Лондон, добрите и слабите страни на шанса да бъдеш гражданин на света, разясняват подробности относно кандидатстването в английските университети. И някак космосът на размесените култури, езици и общности тук, в Лондон, става по-близък и български чрез идеята, че всичко е възможно, стига човек да бъде упорит, постоянен, трудолюбив и идентичен със своите корени и цели.

Настъпва и най-приятната част от срещата – свободните разговори помежду ни, похапването от почерпката, която сме подготвили, размяната на впечатления от Лондон – тяхната първа и нашите повтарящи се всяка събота визити в големия град. В неговото сърце днес се осъществи още едно докосване между България и България. Едната – гостуваща, а другата – битуваща в него.

Нямаше нищо по-хубаво от това да се срещнем с други млади българи и все пак – със себе си. Постигнахме това чрез общия ни майчин език, усмивките и онова непресъхващо любопитство към света, в който сме стъпили здраво, благодарение на родната си земя – една територия на духа ни, който ни свързва отвъд нейните граници, до всяка следваща среща в сърцето на Лондон, всяка година по същото време и на същото място.

 

Здравка Владова-Момчева,

преподавател в БУ „Иван Станчов” към Посолството ни в Лондон

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.