Home » Авторски страници

Разтърсващ филм за фаталния световен рекорд на Теодора Балабанова

2018.04.11 Няма коментари
Spread the love

Документалният филм “233 МЕТРА МЕЖДУ ЖИВОТА И СМЪРТТА” разказва за пътя на водолазите ТЕОДОРА и МИХАИЛ БАЛАБАНОВИ не към един, а към ДВА СВЕТОВНИ РЕКОРДА – единият за най-дълбоко гмуркане на двойка, а вторият – за гмуркане на жена. Двамата достигат заветните 233 метра, но само Михаил успява да изплува жив от дълбоките води на залива Торонеос, Гърция, на 24 септември 2017 г.

Теодора Балабанова. Снимка: Скрийншот от трейлъра на филма

Главният редактор на в. “168 часа” Слави Ангелов и операторът Анна Андреева заснемат в 27 минути подготовката и драматичното гмуркане в залива Торонеос, при което загива рекьордьорката за най-дълбоко гмуркане Теодора Балабанова.

Теодора (в центъра на снимката) върви към фаталния си рекорд. Снимка: Скрийншот от трейлъра на филма

Използвайки само автентични кадри от подготовката и от деня на гмуркането, филмът проследява трудностите, пред които са изправени водолазите в приготовленията за най-съдбоносния ден в живота им.

За първи път зрителите ще видят истински кадри от различни камери на цялото гмуркане, както и да чуят разказите от първо лице на преките свидетели на инцидента.

Михаил Балабанов разказва за първи път в разтърсващи подробности как всичко върви по план до 42-ия метър при изплуването, когато всичко се обърква. Теодора губи тотално контрол над тялото си, а Михаил и вторият поддържащ водолаз Даниел Крилов започват отчаяна битка за живота й.

Станала жертва на непреодолима дезориентация обаче, Теодора не може да задържи регулатора с въздуха от бутилките в устата си и се нагълтва с вода. Опитите да бъде спасена завършват фатално и се налага тя да бъде изкарана веднага на повърхността без задължителната в такива случаи декомпресия.

Иван Киров, син на отвлечения от “Наглите” бизнесмен Киро Киров, пък е човекът, който в продължение на почти час се опитва да върне Теодора в съзнание, като заедно с лекар руснак й правят изкуствено дишане и сърдечен масаж. Парамедиците от пристигналата час и 20 минути по-късно линейка така и не успяват да дефибрилират Теодора на пристанището в Неа Мармарис.

Михаил Балабанов

Всички интервюта с главните действащи лица са направени в Гърция – във водолазния център на Балабанови в Никити, както и на рифовете в района, където те са водели курсистите си за гмуркане. При едно от многобройните пътувания на екипа в Гърция е заснет и последният дайв на Теодора, когато в присъствието на най-близките й хора съпругът Михаил разпилява праха й във водите край остров Келифос.

Документалният 27-минутен филм дава отговор на всички въпроси, предизвикани от инцидента, и разкрива драматични обстоятелства, свързани с дълбокото гмуркане. Те не са били известни на никого до 24 септември 2017 г., когато двамата водолази се потапят за рекорда в залива Торонеос.

Теодора Балабанова

Най-близките на Теодора хора разказват как тя се запалва по скуба дайвинга, въпреки неуспешния първи опит, как после двамата с Михаил тотално променят живота си, като зарязват работата си, ипотекират единственото жилище, което имат, за да отворят водолазния център в Гърция.

Идеята за световния рекорд идва спонтанно след стотици гмуркания под 100 метра, след взети всички възможни сертификати за техническо гмуркане и след успешен опит на двамата да слязат на 203 метра само седмица преди фаталното потапяне. Във филма ще бъдат излъчени и документални кадри от това гмуркане и делфините, които съпровождат лодката до мястото на потапяне.

Курсисти на Теодора разказват с подробности колко педантична и строга е била тя при подготовката им и стриктна до перфекционизъм при дълбочинните гмуркания, за да ги подготви да оцелеят при всички възможни опасности под повърхността. Умения, от които обаче самата тя не успя да се възползва на фаталния за българския водолазен спорт 24 септември.

Теодора и Михаил

Автор и режисьор на филма е главния редактор на “168 часа” Слави Ангелов, който стои и зад документалната поредица “На прицел”, излъчена по БНТ. Той е и сценарист на криминалната линия на сериала “Под прикритие”. Негово дело са и част от подводните кадри, показани в “233 метра между живота и смъртта”.

Заливът Торонеос

Заедно със Слави Ангелов по филма работи и операторът от БНТ Анна Андреева. Тя е заснела десетки документални филми за рубриката “В кадър” на националната телевизия. Снима и за предаването “Панорама”. Носител е на български и международни награди за игралните филми “Клаустрофобия” и “Прекъсната линия”.

Трейлър на филма:

За да бъде завършен напълно филмът, обаче, са нужни допълнителни средства, които екипът събира чрез краудфъндинг платформата Indiegogo. Средствата ще бъдат използвани не само за довършителни работи по продукцията, но и за да може Михаил Балабанов да издаде своята книга – учебник за техничен дайвинг.

Кампанията може да подкрепите ТУК.

Теодора и Михаил по време на последното им съвместно гмуркане и фаталния за Теодора рекорд. Снимка: Скрийншот от трейлъра на филма

А всеки, който е отделил от своите средства, ще получи съответното възнаграждение, което включва плакат от филма с личния автограф на Михаил Балабанов, DVD с филма и дори курс по гмуркане, воден от самия Михаил в Гърция.

 

Ваня Крамер

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.