Home » Авторски страници

Загина руският журналист Максим Бородин

2018.04.15 Няма коментари

ЧЕСТНАТА ЖУРНАЛИСТИКА СТРУВА И КРЪВ! НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ!

Максим Бородин

Загина моят колега-журналист Максим Бородин.

Той първи написа разследване за случилото се с частната руска армия “Вагнер”, която наскоро – на 7 февруари се прочу печално в Сирия, след като беше разгромена.

Според информацията за Максим, той е паднал от петия етаж на неговото жилище в Екатеринбург сутринта в петък, в 9:30 часа, и без да дойде в съзнание, е починал в реанимацията на болница № 23.

Бородин беше известен със свои криминални и политически разследвания, включително и за най-големи руски олигарси като например Дерипаска.

Полина Румянцева, главният редактор на РИА “Новый день”, където работеше Бородин, допуска, че смъртта му не е нито случайност, нито самоубийство.

——————————–

Миналата година по света бяха убити 73 колеги – 65 журналисти и 8 блогъри, според равносметката на “Репортери без граница”.

39 от тях и блогърите загинаха заради свои разкрития, а другите – по бойните полета на войните по света.

Сирия остава най-смъртоносната за репортери страна с 12 убити журналисти. Следват Мексико с 11 жертви, Афганистан с 9, Ирак с 8 и Филипините с четирима.

Над 200 други колеги пострадаха – ранени, пребити, хвърлени по затвори и лагери.

България е на 109 място в индекса по свобода на медиите в света.

Слава Богу, в последните години няма опити за убийства на журналисти в България (б.а.: то и журналистиката у нас вече я няма).

 

Григор Лилов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.