Home » Авторски страници

Стайко Иванов пребит в Пазарджишкия затвор

2018.04.15 Няма коментари

Делтапланеристът Стайко Иванов, който бе осъден за убийство на македонски гражданин, за което никога не се е признавал за виновен, е бил пребит в затвора в Пазарджик. Затова информират негови приятели във Фейсбук групата “Справедливост за Стайко Иванов”. Преди малко повече от месец вицепрезидентът Илияна Йотова отказа помилване на Стайко, който прави и гладни стачки, и който вероятно е жертва на съдебна грешка. Пазарджишкият затвор, където Стайко Иванов излежава 8-годишна присъда, е известен като един от най-страшните в България. В него излежават присъдите си много рецидивисти. Според приятелите на Стайко, пребиването му не е било случайно.

Пазарджишкият затвор. Снимка: в. “4 часа”

“Пребиха Стайко в пазарджишкия затвор, цигани съкилийници и без причина, вероятно по поръчка. В лечебницата е със сътресение на мозъка, комоцио. Каза, че ако го върнат в килията, ще го убият. Трябва да се премести в друг затвор, а институциите и медиите се ослушват.” – това пише във Фейсбук групата, създадена в подкрепа на Стайко.

Стайко Иванов. Снимка: Letene.com

Историята на “Човека-птица” Стайко Иванов е описана в сайта Letene.com по следния начин:

“Историята на Стайко Иванов е типичният пример как да се окажеш в грешния момент на грешното място може да погуби живота ти.

В момента делтапланеристът от Кърджали Стайко Иванов е в един от най-ужасните затвори в страната, този за рецидивисти в Пазарджик, където излежава присъда за деяние, което по твърдения на всички, които го познават, не е извършил. Единствената му надежда доскоро беше президентската институция, към която адвокатът му се обърна с молба за помилване преди месеци, и от която получи отказ.

Но ето накратко историята на Стайко:

На 11 май 1997 г., преди повече от 20 години, шофьор на македонски микробус качва на автостоп Стайко, който се прибира от Пловдивския панаир, където е бил на изложение на авиационна техника. По-късно македонският шофьор качва и друг стопаджия. Според показанията на Стайко Иванов, мъжът вади пистолет и стреля в главата на шофьора, вследствие на което което микробусът тежко катастрофира.

След катастрофата мъжът побягва, а Стайко е ранен от удара. Дошлите на място полицаи мислят, че става дума за обикновено ПТП и не вярват на твърденията на Стайко, че в микробуса се е стреляло. Не извършват и необходимите за случая следствени действие.

По-късно обаче, когато става ясно, че се касае за убийство, основен обвиняем по делото става не друг, а Стайко Иванов. Оръжието на престъплението никога не е открито, не е открита и гилзата. Липсва какъвто и да било мотив на Стайко да извърши такова престъпление.

Така Стайко прекарва месеци в следствения арест, делото се точи с години, а криминалистите не успяват да намерят нито мотив, нито доказателства, че Стайко Иванов е извършител на престъплението. Вследствие на това, през декември 2005 г. прокуратурата прекратява наказателното производство срещу него поради липса на доказателства. Стайко е освободен.

През 2006 година обаче, кърджалиецът завежда дело срещу държавата заради неправомерното му задържане. Отговорът на държавата – ново дело срещу него и присъда от 8 години, след като отдавна вече всички доказателства по случая са унищожени.

Убеден в невинността си, Стайко бяга от България и с години се укрива в Италия, после търси убежище в Черна гора и Беларус. След това обаче е заловен и екстрадиран в България, и от 21 декември 2016 г. той отново е в затвора.”

Отказът на молбата за помилване на Стайко Иванов, изпратен на неговия адвокат Пламен Димитров

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.