Home » Авторски страници, българи зад граница

Завърши 53-ият Балкански пролетен фестивал в Чикаго

2018.03.26 Един коментар
Spread the love

В неделя вечерта на 25 март 2018 г. в Чикаго завърши най-дълго провежданият фестивал за Балканска и Източноевропейска музика и танци в САЩ – 53rd Annual Spring Festival. По традиция, той се провежда в сградата на International House на Чикагския университет (University of Chicago) – един от най-престижните университети не само в САЩ, но и в света. 

В продължение на три дни, от петък  до неделя, International House се изпълни с музика, песни и танци. Имаше лекции и семинари за фолклора на народите от Източна Европа и Средиземноморието, както и практически занятия за изучаване на народни танци.

В гала-концерта в събота вечер взеха участие различни танцови ансамбли, оркестри, фолклорни групи и индивидуални изпълнители от България, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Туркменистан, Русия, Испания и др.

Концертът откриха и закриха с динамичните си танци съставите “Балкански игри” и “Китка” (Kitka & Balkanske igre).

Участваха още Кrajiski Biseri, Alija Dalipovich, Moravac, Lyubava, Angelina Middle Eastern Ensemle, Krajiski Biseri, Izvoras, Dukati Biseri, Angel Dobrev & Balkanski ritmi, Bagul, Maya Flamenco, Chris Bajmakovich. 

Интернационалната публика не само бурно аплодираше танцьорите, музикантите и певците, но и припяваше с изпълнителите на сцената.

Домакинът на фестивала – българския ансамбъл „Балкански игри“ е създаден още през 1964 г. В ансамбъла се занимават с изследвания, преподаване, представяне и изпълнение на балкански народни танци и музика.

Сред музикантите бе и Ангел Добрев, който живее в Чикаго и е носител на златен медал от световни надсвирвания за изпълненията си на гъдулка. Както и акордеонистът Страхил Ванков.

Организаторите на фестивала – Джон Куо и Галя Милушева изразиха сърдечна благодарност към всички доброволци, художествени ръководители, инструктури, които в продължение на три дни се грижеха не само да ни посрещнат и нагостят, но и да ни научат да танцуваме.

Галя Милушева (Куо), нейната неуморна майка и Джон Куо

Те благодариха  на Генералния консул на България в Чикаго Иван Анчев и неговото семейство, които бяха почетни гости на фестивала. Не останаха без внимание и българските медии, неотлъчно подкрепящи фестивала – вестник “България сега” и нашият сайт Еврочикаго.

По традиция празничникът в събота продължава най-дълго – дори след полунощ, с пъстроцветни, кръшни балкански хора и веселие под звуците на живата музика. 

На това уникално място на дълго хоро се хващат участници от различни поколения и нации, с различно образование и възраст, от дечица и ученици до побелели професори, от съвсем неуки в танците до професионалисти.

Очакваме Ви на следващия голям български фестивал в Чикаго – този на ансамбъл „Верея“ – Bulgarian Folk Festival VEREA ‘2018, който ще се състои на 21 април. За осма поредна година, той ще събере десетки танцови формации и стотици участници от САЩ и Канада.

.

Видеозаписи от Фестивала:

.

.

.

.

.

.

.

One Comment »

  • Galia Kuo said:

    Ensemble Balkanske Igre & Proletnijat festival ot vse surce blagodarim xa vashata podkrepa i prisustvie!!!!
    Blagodarim na Petia & Peter Spamatovi za prekrasnijat reportazh na toku shto otminalijat festival!!!
    Do novi sreshti!!!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.